Budi dio naše mreže

SUBOTA 16:30 Dunja, mirisna voćka koja pripada porodici ruža

Nekada se smatrala simbolom plodnosti pa su mladenci uoči vjenčanja morali pojesti dunju kako bi imali sretan i plodan brak. Dunja počinje donositi plodove druge godine nakon sadnje, dok je značajniji prinos u četvrtoj godini uzgoja. U Francuskoj je poznat sir od dunje, riječ je o kuhanim dunjama do tvrdoće da se režu nožem.

/ ks

Berba zrelih plodova, ručno ili hvataljkom, započinje u jesen i traje do siječnja. Uzgaja li se za proizvodnju džemova, bolje je ubrati još nezrele plodove, odnosno one koji su tek počeli žutjeti, zbog većeg sadržaja pektina. Plodovi dunje nekada su se stavljali na ormare kako bi svojim intenzivnim mirisom ispunile cijeli prostor, iskreno se nadamo da taj običaj njeguju i danas. Emisiju uređuje i vodi Sonja Kuzmić.

Ključne riječi:
dunja mala vrtlarica
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja