Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:10 Gostuju mr.sc. Blanka Matković i prof. Stipo Pilić

Prva emisija "Žive veze" u četvrtoj sezoni emitiranja u subotu, 25. rujna, ugošćuje mr.sc. Blanku Matković i prof. Stipu Pilića. Izbor ovih gostiju vezan je za promociju njihove suautorske knjige "Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori – Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu" koja je nedavno izišla iz tiska. U vremenu u kojemu Hrvatska još uvijek nije uspjela raščistiti s teškim nasljeđem objeda i laži o nedavnoj povijesti, ovo dvoje znanstvenika donose brojne nove spoznaje i činjenice te razotkrivaju podmukle namjere i planove velikosrpske ekspanzionističke politike. Njihov rad usko je povezan i uz sudbinu hrvatskog iseljeništva koje je u poraću bježalo na Zapad pred Titovim komunističkim režimom da bi sačuvalo goli život. Logor Jasenovac do danas izaziva brojne prijepore među povjesničarima oko utvrđivanja stvarne brojke stradalih, kao i činjenica da je logor opstao i bio aktivan nakon 1945. godine, pod komunističkom vlašću.

/ mp

Blanka Matković diplomirala je povijest i novinarstvo na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je i stekla zvanje magistra znanosti iz međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. Magistrirala je na Odsjeku za povijest Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji, gdje je proučavala ratne zločine i kršenja ljudskih prava koja je počinio komunistički režim krajem i nakon Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj i Sloveniji, a ove je godine i doktorirala disertacijom pod naslovom “From combatants to civilians: Exploring and re-thinking a ‘normal life’ in post-conflict Croatia (1995 – 2017)”.

Stipo Pilić studirao je povijest i geografiju na Filozofskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na kojemu je diplomirao 1984. godine. Zaposlio se u osnovnoj školi u gradu Rabu na istoimenom otoku. Kasnije je prešao u Osnovnu školu kralja Tomislava (tada Bratstvo – jedinstvo) u Zagrebu, gdje i danas radi. Odgojio je generacije učenika te ih vodio na županijska i državna natjecanja iz geografije i povijesti. Od 1990. je u obrambenim snagama RH. Kao hrvatski bojovnik prošao je cijelu bojišnicu u Istočnoj Hrvatskoj. Poslije demobilizacije određeno vrijeme radio je na zbrinjavanju prognanika iz BiH, a u kolovozu 1995. sudjeluje u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja na Banovini.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Blanka Matković Stipo Pilić
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja