Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:10 ŽIVA VEZA Gostuje pjesnik i pisac Stjepan Šešelj

Gost emisije je pjesnik, dramski pisac i prozaik Stjepan Šešelj. Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

/ hkr

Gimnaziju je završio u Pločama. Pravo diplomirao 1971. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao tajnik Akademije likovnih umjetnosti; od 1995. jedan od utemeljitelja, ravnatelj i urednik, a od 2010. glavni urednik tjednika za kulturu Hrvatsko slovo. Od 1997. ravnatelj Hrvatske kulturne zaklade. Urednik je u Galeriji „Stećak“ Klek (Knjižnica Liber), Sekciji Društva hrvatskih književnika za proučavanje književnosti u hrvatskom iseljeništvu te od 2001. u HKZ-u knjižnice Hrvatsko slovo, Djela hrvatskih književnika, Oratio pro Croatia.

Urednik je likovnih i književnih izdanja u Neretvanskoj riznici umjetnina i inih vrijednosti. Poezijom se javio u časopisima Studentski list, Telegram, Republika i Tlo. Od početka svoga književnoga i javnoga djelovanja posebnu pozornost posvećuje hrvatskom narodu koji živi izvan Hrvatske. Suautor je i urednik knjige Izlazak iz hrvatske šutnje, 1989. – 1999. Godine 1988. pokreće, a 1989. utemeljuje Sekciju Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga centra PEN-a za proučavanje književnosti u hrvatskom iseljeništvu, kojoj je predsjednikom i urednikom niza djela hrvatskih autora iz emigracije. Član je Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga centra PEN-a.

Bio je članom Upravnoga odbora i potpredsjednikom Matice hrvatske. Pokretač je i od godine 1995. direktor Naklade Društva hrvatskih književnika gdje je obnovio glasovitu Knjižnicu Djela hrvatskih književnika DHK. Godine 2005. pokreće Neretvanske književne, znanstvene i kulturne susrete, kojima su kao posljedica 12 zbornika posvećenih uglednim hrvatskim književnicima.

Godine 2005. sa suradnicima osniva Hrvatsko kulturno vijeće, kojemu je u prvome mandatu bio podpredsjednikom. Iste godine neutemeljeno je bio optuženikom pred haaškim Međunarodnim kaznenim sudom zbog objavljivanja u Hrvatskome slovu “transkripata” protuhrvatskoga svjedočenja Stjepana Mesića na tom političkom sudu. Pjesme, drame, putopisi, nalaze mu se u više antologija, pregleda i panorama hrvatskoga pjesničkoga, proznoga i dramskoga stvaralaštva.

Zastupljen je u Hrvatskoj enciklopediji, Enciklopediji hrvatske umjetnosti i Hrvatskoj književnoj enciklopediji. Prevođen je naviše svjetskih jezika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Stjepan Šeselj

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja