Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:10 ŽIVA VEZA: Gostuje mons. Juraj Jezerinac

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

/ hkr

Mons. Juraj Jezerinac rođen je 1939. godine u obrtničkoj obitelji u Jezerinama, u župi Gornje Prekrižje kod Krašića. Odrastao je i pohađao osnovnu školu u kraju koji je novijoj hrvatskoj povijesti iznjedrio velikane kao što su blaženi Alojzije Stepinac i kardinal Franjo Kuharić. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na zagrebačkoj Šalati, te studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1966. u Zagrebu. Najprije je kapelan u Novoj Gradiški, zatim župnik u župi Uzvišenja Sv. Križa u Završju Netretičkom pokraj Karlovca, a od 1971. u Sesvetskom Kraljevcu, u novoosnovanoj Župi Isusova Uskrsnuća, gdje je ostao devet godina.

Godine 1980. odlazi u Kanadu, među hrvatske iseljenike i ondje je proveo cijelo desetljeće. U Kanadi je službovao kao kapelan hrvatske župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Potom je upravitelj župe u Oakvilleu, pa od 1986. do 1988. kapelan u Hamiltonu i na kraju, ponovno župnik hrvatske župe u Oakvilleu, do povratka u domovinu 1991. Pomoćnim zagrebačkim biskupom i strumničkim biskupom naslovnikom imenovao ga je 11. travnja 1991. Sveti otac Ivan Pavao II., a zaređen je za biskupa 8. lipnja te godine. Već 7. listopada imenovan je ravnateljem dušobrižništva vojnika. Sveta Stolica je 25. travnja 1997. 1991. osnovala Vojni ordinarijat u RH te je imenovala mons. Jezerinca vojnim ordinarijem za Hrvatsku.

Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao je mons. Jurja Jezerinca 1. veljače 2003. na period od pet godina članom Vijeća Središnjeg ureda za uskladbu dušobrižništva vojnih ordinarijata. To imenovanje, kojim je Papa iskazao priznanje i povjerenje vojnom biskupu Jezerincu, potvrda je vrednovanja rada Vojnog ordinarijata RH i prepoznavanja njegovih posebnosti i pastoralnih iskustava, koje je Sveta Stolica nastojala istaknuti drugima u svijetu.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Juraj Jezerinac bio je član Vijeća za obitelj, u razdoblju od 1972. do 1980., te predsjednik Odbora za pastoral osoba lišenih slobode i član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas.

Mons. Juraj Jezerinac

Ključne riječi:
Tuga Tarle Živa veza
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja