Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:10 Gostuje Svjetlana Lipanović

U emisiji "Živa veza" u subotu, 3. prosinca, gostuje Svjetlana Lipanović. Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

/ hkr

Gošća emisije: Svjetlana Lipanović rođena je u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjene umjetnosti – grafički odsjek u Zagrebu. Nakon toga, odlazi u Rim gdje je diplomirala kostimografiju i modni dizajn na Akademiji za kostimografiju i modu (L’Accademia di Costume e di Moda). Po završetku Akademije surađivala je s raznim konfekcijama odjeće kao modni dizajner. Više godina bila je stalni korespondent revije “Svijet” izvještavajući sa svih modnih događanja u Italiji. Osim toga, pisala je za dvojezični časopis “Minoranze/Manjine” Silvija Tomaševića, a od 2013. godine objavljuje tekstove o hrvatskim umjetnicima, izložbama u talijanskom časopisu “Art&trA” s kojim promiče hrvatsku umjetnost.

Njezini tekstovi su sabrani u knjizi “Lo splendore dell’Arte croata” (“Sjaj hrvatske umjetnosti”) koja je tiskana u listopadu 2020.godine u izdavačkoj kući “LuoghInteriori” u Città di Castello (Perugia). Istovremeno piše i za hrvatski časopis “Matica”. Predsjednica je Hrvatsko-talijanske udruge (L’Associazione Italo-Croata), osnovane 1993. s ciljem pružanja materijalne i moralne pomoći stradalnicima u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Danas Udruga promiče hrvatsku kulturu organizirajući različita događanja, od postavljanja likovnih izložbi, organizacije predstavljanja i predstavljanja hrvatskih književnika prevedenih u Italiji, glazbenih večeri i koncerata i drugih oblika društvenih i kulturnih aktivnosti. Svjetlana uređuje i izdaje dvojezični časopis “Insieme/Zajedno – dostupan i na virtualnom mrežištu Udruge vidljiv na stranicama Udruge.

U organizaciji Udruge i uz potporu Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici pokrenuti su i tečajevi hrvatskog jezika za odrasle od listopada 2021. godine. Svjetlana Lipanović članica je Pjesničke udruge HIL-a NY, a njene pjesme bit će objavljene u Zborniku HIL-a 2023. godine.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Svjetlana Lipanović

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja