Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:10 Gostuje kantautor Josip Čenić

U emisiji "Živa veza" u subotu, 28. siječnja, gostuje kantautor Josip Čenić.

/ mp

Josip Čenić

Josip Čenić je kantautor, glazbenik, kompozitor istančanog osjećaja za duhovnost, po majci Petričević (Anđelka Petričević-Čenić) koja je bila rođena sestra čuvene religiozne pjesnikinje č. s. Marije od Presvetog Srca (Anke Petričević), a po ocu Antunu, bokeljskom Hrvatu iz Kotora, Čenić, zapažen je po skladbama duhovnog i domoljubnog sadržaja na hrvatskom jeziku, uglazbljenima na stihove njegove tete, klarise, sestre Marije od Presvetog Srca.

Kao dječak, bio je samouk na gitari, a kasnije je upisao klarinet u muzičkoj školi u rodnom Dubrovniku. U mladosti je nastupao u franjevačkom samostanu u Dubrovniku sa zborom Madi mala braća, s kojima je snimio kasetu “Molitva grešnika“ te su pobijedili i na UskrsFestu u Zagrebu. U početku je svirao sam, zatim s raznim grupama i klapama, a 1984. je s Markom Majkovićem osnovao grupu Dubrovački kavaljeri (dobitnici Večernjakove Domovnice 2021.). S njima je proputovao Mediteran i Europu gdje su održavali veliki broj humanitarnih koncerata i nastupa. Josip Čenić i Dubrovački kavaljeri postali su most povezivanja gradišćanskih, ali i svih ostalih Hrvata s Dalmacijom i Hrvatskom.

Čenić s velikom ljubavlju njeguje uspomenu na svoju majku Anđelku koja je kao mlada žena zbog svojih ideala provela 12 godina u komunističkim zatvorima, od Siska i Šapca do Petrovaradina, Rume i Slavonske Požege dok joj je prvi suprug Vinko Olujić strijeljan s još 27 ljudi na splitskom groblju Lovrinac. Kantautor Josip Čenić počasni je član Hrvatskog centra u Beču gdje djeluje dugi niz godina. Ondje se osjeća kod kuće jer je Hrvatski centar otvoren svim ljudima dobre volje, a udomio je i mnoge udruge i društva suvremenih hrvatskih doseljenika. Josipova pjesma “Jedna je Hrvatska” nastala je u jednom dahu, krajem prosinca 1990. u Beču. Pjesma je plod neizmjerne ljubavi i češnje za domovinom, te je, prihvaćena od širokih masa, postala neotuđiv dio općenarodne hrvatske glazbene baštine.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
josip čenić Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja