Budi dio naše mreže

Što čini ljudsko srce nečistim?

Za zdrav odnos s Bogom, potrebno je pogledati duboke vrijednosti, koje postoje u svakom čovjeku, a ne toliko u vanjskim stvarima. Riječ Božju tumači p. Mariano Passerini.

/ sd

ČITANJA:

Post 2,4b-9.15-17;

Ps 104,1-2a.27-28.29bc-30;

Mk 7,14-23

Iz Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje. Tko ima uši da čuje, neka čuje!« I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela. Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

Dobro jutro svim slušateljima i hvaljen Isus i Marija.

Danas nam Evanđelje govori o “čistom” i “nečistom”, dva pojma koja se puno koriste u Bibliji i kojima su farizeji i učitelji zakona nametnuli restriktivna značenja. Za zdrav odnos s Bogom, potrebno je pogledati duboke vrijednosti, koje postoje u svakom čovjeku, a ne toliko u vanjskim stvarima. Sveci su to uvijek razumjeli. Pokušajmo čuti što nam Sveti Otac govori u svom pismu svim kršćanima za Svjetski dan bolesnika ove godine:

“… S radošću i divljenjem želim podsjetiti na lik svete Majke Terezije iz Kalkute (Calcutte), taj uzor ljubavi po kojem je Božja ljubav prema siromašnima i bolesnima postala vidljiva. Kao što sam rekao u prigodi njezine kanonizacije »Majka Terezija je čitav svoj život bila velikodušna djeliteljica Božjega milosrđa, svima pristupačna kroz prihvaćanje i obranu ljudskog života, onog nerođenog i onog napuštenog i odbačenog […]. Priginjala se nad osobe na umoru, ostavljene da umru pokraj ceste, prepoznajući dostojanstvo koje im je Bog dao; potrudila se da moćnici svijeta čuju njezin glas kako bi prepoznali svoju krivnju za zločin […] siromaštva koje su oni sami stvorili”.

Ali, vratimo se na današnje Evanđelje. Isus u ovom odlomku inaugurira religijsku revoluciju koju želi provesti. Proglašava da vjerska čistoća nije izvanjska nego unutarnja, da je riječ o čišćenju srca, u biblijskom značenju riječi. Znamo da u biblijskom smislu srce uključuje ne samo osjećaje, već i svu ljudsku unutrašnjost: namjere, želje, djela volje i inteligenciju. Farizeji su bili opsjednuti čistoćom: razlikovali su i bilježili sve, što je po njima, Zakon smatrao čistim, to jest, bliskim Bogu, od onoga što je, naprotiv, otuđivalo od svetosti. Tako je popis zabranjenih namirnica, sastavljen u skladu s higijenskim standardima, postao prilika za razlikovanje pobožnih, koji su ga poštovali, od naroda, a to je siromašna većina ljudi, koji su bili zadovoljni bilo kakvom hranom; važno da su imali što jesti. Isus, s jednostavnošću, koristi vrlo izravan rječnik: ne postoji ništa što izvana može učiniti ljudsko srce nečistim. Naša savjest, naš um, naša volja su oni, koji su sposobni stvarati pozitivne ili negativne misli i postupke. Iznutra dolazi čistoća ili nečistoća, a ne izvana!

Molimo: Za tebe, Gospodine, grijeh se ne sastoji od prijestupa određenih zabrana, tabua, već je on u zloj nakani čovjeka. Stavi svoju ljubav u naša srca, kako bi iz njih izlazio mir, ljubav i radost. Amen!

Nastojanje za danas: Budimo danas budni nad našim mislima i jezikom, kako bismo mislili samo pozitivno i čisto. To dolikuje Gospodinovom učeniku.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja