Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Posljednji intervju dr. sc. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora

Tri mjeseca prije smrti, u povodu Dana državnosti, prvi predsjednik Hrvatskog sabora dr. sc. Žarko Domljan dao je za Hrvatski katolički radio svoj posljednji intervju u kojem je govorio o prvoj sjednici sabora, predsjedniku Franji Tuđmanu, povezanosti s kardinalom Kuharićem i Katoličkom Crkvom. Cijeli intervju s dr. sc. Domljanom možete ponovno poslušati večeras u programu HKR-a od 20 sati.

/ hkr

Povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar te prvi predsjednik Hrvatskog sabora dr. sc. Žarko Domljan umro je u subotu 5. rujna u 87. godini.

Na prvim slobodnim demokratskim izborima 1990. godine bio  je izabran u Hrvatski sabor na listi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Kao član HDZ-a bio je predsjednik prvoga saziva Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. godine.

U drugom sazivu, od 1992. do 1996. godine, izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Odbora za vanjsku politiku, te šefa parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe i Skupštini KESS-a.

Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je “Božićni Ustav”, 22. prosinca 1990. godine.“Božićni Ustav” potvrdio je demokratske promjene koje su se dogodile na višestranačkim izborima za Hrvatski sabor u proljeće 1990. i položio temelj Republike Hrvatske kao demokratskoj državi.

Žarko Domljan je rođen 1934. u Imotskom, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Djelovao je kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te kao glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja