Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje Tihomir Telišman

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 20. travnja, gostuje Tihomir Telišman, koji se više od dvadeset godina bavio, kao znanstveni istraživač, problemom hrvatskog iseljeništva u prekooceanskim zemljama.

/ hkr

Tihomir Telišman, rođen 20. lipnja 1943. godine u Zagrebu. Maturirao je na IX. Gimnaziji, a diplomirao dvopredmetni studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 01.12.1970. do 01.01.1992.godine radio je kao znanstveni istraživač problema hrvatskog iseljeništva u prekooceanskim zemljama. Magistrirao je na temu “Narodna hrvatska zajednica i hrvatski iseljenici u SAD od 1894. do 1926.godine”.

Od 01.12.1992. do kraja 2009.godine radio je na problemima hrvatske dijaspore u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u RH. Kroz to vrijeme boravio je na tri diplomatska mandata – u Beču, Perthu i Munchenu. U brojnim znanstvenim i publicističkim radovima bavio se temama etničkog identiteta i migracija hrvatskog stanovništva kao i hrvatskim manjinama u susjednim zemljama, Hrvatima u Australiji i Sjevernoj Americi. S tim u svezi objavio je niz tekstova od kojih studiju “Školovanje radnika vanjskih migranata i njihove djece u inozemstvu” (1972), “Socijalno-ekonomske i političke prilike u Kraljevini SHS između dva rata” (1979), “Etnički identitet i pravni položaj Moliških Hrvata” (1991), “Hrvatski fraternalistički listovi Zajedničar i Naša nada u SAD i Kanadi u vremenu od1945-1990” (1994), “Hrvati u Australiji i proces asimilacije” (2002), “Uloga istaknutih Hrvata u održavanju hrvatske zajednice u Zapadnoj Australiji”, i drugo.

Nastupao je na više međunarodnih znanstvenih skupova IMIN-a, konferencija i stručnih rasprava o iseljeničkim temama, objavljivao u stručnim publikacijama (Migracijske i etničke teme) i Hrvatskom iseljeničkom zborniku HMI. Osobito se posvetio analizi obiteljskih vrijednosti i bogate kulturne ostavšine Gradišćanskih Hrvata u Austriji i Hrvata u Mađarskoj.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja