Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje profesor s australskog sveučilišta Hrvoje Tkalčić

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 3. lipnja, gostuje profesor i voditelj katedre za seizmologiju i matematičku geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilistu u Canberri.

/ hkr

Hrvoje Tkalčić rođen je u Bjelovaru, a odrastao je u Vinkovcima gdje je završio gimnaziju Matija Antun Reljković. Profesor je i voditelj katedre za seizmologiju i matematičku geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilistu u Canberri.

Fiziku sa smjerom geofizike je diplomirao na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine, a doktorirao je na temu strukture unutrašnje jezgre Zemlje putem seizmičkih valova na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu 2001. godine. (Kao postdoktor je radio na SCRIPPS-u Institutu Kalifornijskog sveučilišta San Diego i u Lawrence Livermore nacionalnom laboratoriju, u Kaliforniji.) Do sada je objavio više od 85 recenziranih znanstvenih radova u vodećim časopisima, i knjigu o unutrašnoj jezgri Zemlje izdavača Cambridge University Press, 2017. godine. Njegovi znanstveni interesi uključuju istraživanje strukture i dinamike unutrašnjosti Zemlje, te razumijevanje fizike tektonskih i vulkanskih potresa, kao i nuklearnih eksplozija pomoću suvremenih metoda seizmologije i matematičke geofizike. (Trenutno vodi projekte koji su fokusirani na razvoj inovativnih metoda “oslikavanja” duboke unutrašnjosti planeta putem seizmičkog i apstraktnog, korelacijskog polja.)

Direktor je seizmičke i ultrazvučne mreže Warramunga na Sjevernom Teritoriju za praćenje potresa i nuklearnih eksplozija, i aktivno sudjeluje u širenju seizmičke infrastrukture u udaljene i nepristupačne dijelove planeta, uključujući Antarktiku i Južni polarni ocean.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Hrvoje Tkalčić Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja