Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje hrvatski znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 23. rujna, gostuje prof. dr. Dragan Primorac.

/ hkr

Prof. dr. Dragan Primorac je pedijatar, forenzičar i genetičar. Prvi je nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Predsjednik je Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednik “International Society of Applied Biological Science” jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih organizacija iz područja kliničke i forenzičke genetike u čijem radu sudjeluje i petero dobitnika Nobelove nagrade. Uz to predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina, Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu i Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine.

Redoviti je profesor na Penn State University, University of New Haven, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci. Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama, a do sada je citiran 5170 puta (Google Scholar).

Prof. Primorac među prvim znanstvenicima u svijetu primjenjuje analizu DNA u svrhu identifikacije skeletnih ostataka masovnih grobnica i među utemeljiteljima je forenzičke genetike u Hrvatskoj. Sa svojim timom 1993. godine objašnjava molekularni mehanizam jednog tipa bolesti krhkih kostiju u djece (Osteogenesis Imperfecta), 2000. godine autor je izvornih rezultata o podrijetlu Europljana među njima i Hrvata, koji su objavljeni u časopisu Science, te autor rada objavljenom u časopisu Nature u kojem je s genetskog aspekta napravljen veliki iskorak u razumijevanju jedne od najznačajnijih migracija anatomski modernog čovjeka koja se dogodila prije 75 000 godina sa područja Afrike. Njegov poseban interes i veliki doprinos je u području regenerativne medicine i stanične terapije, a sa suradnicima po prvi put do sada objašnjava molekularnu osnovu i terapeutski učinak mezenhimalnih stromalnih stanica izdvojenih iz masnog tkiva tijekom liječenju oštećenja zglobne hrskavice. Godine 2018. u suradnji s tvrtkom OneOme koju je osnovala čuvena američka Mayo Clinic po prvi put pokreće sustavno uvođenje farmakogenomskog testiranja kliničku praksu.

Počasni je građanin u pet gradova u Hrvatskoj i inozemstvu,  dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada i odličja, a o njegovom radu i razultatima su pisali New York Times, USA Today, Chicago Tribune, Hartfor Courant, Connecticut Post, Hospital News, News Times, Kleine Zeitung Haaretz, Die Presse, The Wall Street International Magazine, itd.

Član je međunarodnog savjetodavnog odbora izraelskog “Peres Center for Peace and Innovations”, osnivač je i počasni je predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, počasni član je “International Crime Analysis Association”, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Strukovne udruga kriminalista Hrvatske i Hrvatskog društva forenzičara. Veliki dio svoga slobonog vremena posvećuje humanitarnom radu, a osnivač je i predsjednik Hrvatske humanitarne udruge “Cro Unum”.

Od prosinca 2003. godine do srpnja 2009. obnašao je dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a prema istraživanjima američkog International Republican Institute (IRI) iz 2007. godine građani Republike Hrvatske su ga proglasili najuspješnijim ministrom u Vladi Republike Hrvatske.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Dragan Primorac Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja