Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje hrvatski književnik Peter Tyran

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 26. svibnja, gostuje hrvatski književnik Peter Tyran.

/ mp

Peter Tyran rođen je u Novom Selu, u Gradišću 1955. godine. Studij anglistike, slavistike i filozofije završio je na Bečkom sveučilištu. Dugogodišnji je glavni urednik hrvatskog kulturnog časopisa iz Gradišća POKUS (1978.-1982.); suautor knjige o gradišćansko-hrvatskom folkloru Kolo Slavuj (1981.); odgovorni voditelj instituta narodnih grupa u Austriji (1979.-1981.); izdavač, autor i su-prevoditelj (zajedno s Herbertom Kuhnerom) dvojezične antologije suvremene lirike Gradišćanskih Hrvata Ptiži i Slavuji/Hawks and Nightingales (1983.), a s Klauzom i Juricom Čenarom monografije Kolo Slavuj – folklor Gradišćanskih Hrvata, Beč/Dolnja Pulja 1983. godine.

Predsjednik je Hrvatskog akademskog kluba u Beču (1983.-1986.) i glavni urednik tjednika Gradišćanskih Hrvata u Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj “Hrvatske novine” (od 1983). Slobodni je suradnik ORF-studija Gradišće i korespondent Hrvatskog radija u Zagrebu. Tyran je i suradnik i autor u različitim novinama i časopisima u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, također je član hrvatskog i austrijskog PEN-a gdje je bio član upravnog odbora (1994.-1998.) te umjetnički direktor u Hrvatskom centru u Beču. Priredio je monografiju Hrvatski bal u Beču, Beč, 2007.

Objavljivao je poeziju i prozu u u zbornicima i antologijama: Ptići i slavuji (Beč, 1983), Österreich und kein Wort Deutsch (Innsbruck, 1992.), Dobro jutro more (Split, 1998.), Die Fremde in mir (Beč, Klagenfurt, 1999.), Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća (Rijeka, 1987; Pula, 2007.) i dr. Trenutačno radi na dvojezičnoj antologiji suvremene lirike Gradišćanskih Hrvata “Breaking down borders/Uklonimo granice”. Istaknuo se dugogodišnjim radom na očuvanju i promociji identiteta Gradišćanskih Hrvata u srednjoeuropskom prostoru i dosljednim zalaganjem za manjinska prava hrvatske zajednice u Austriji.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Peter Tyran Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja