Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje hrvatski iseljenički novinar Dinko Dedić

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 24. veljače, gostuje hrvatski iseljenički novinar Dinko Dedić.

/ mp

Dinko Dedić rođen je 1951. godine u Banjoj Luci te odrastao u Hrastovici, pokraj Petrinje gdje je pohađao osnovnu školu. Pedagošku gimnaziju završio je u Petrinji. Rano je počeo pisati i objavljivati u dječjim medijima i osvojio nekoliko nagrada. Odgojen u hrvatskom nacionalnom i katoličkom duhu želio je postati novinar. Godine 1969. upisao je pravo na Zagrebačkom sveučilištu. Uz Studentski pokret, postao je aktivist Matice hrvatske.

Dedić u siječnju 1972. napušta Jugoslaviju, da bi ga u jutro idućeg dana u Hrastovici tražila milicija. Iz Zapadne Njemačke gdje se privremeno smjestio odlazi u Melbourne. Kratko potom upisuje kompjuterske nauke na sveučilištu RMIT, povezuje se s neformalnom skupinom Hrvatskih proljećara, te započinje suradnju u emigrantskom Hrvatskom tjedniku, gdje će na prijelomu desetljeća postao glavnim urednikom sve do početka Domovinskog rata.

Nakon smrti Brune Bušića, inspiratora borbe za hrvatske nacionalnu neovisnost priključit će se središnjici svjetske organizacije novo osnovane političke stranke Hrvatski državotvorni pokret (HDP) gdje je obavljao funkcije pročelnika za promidžbu te jedno vrijeme pročelnika za organizacijski rad. Početkom 90-te stiže u Hrvatsku, ali ubrzo zaključuje da nije dobrodošao pa se vraća u emigraciju gdje 2000. godine s grupom istomišljenika (potaknutih dolaskom ljevice na vlast u Hrvatskoj) razmatra mogućnost osnivanja nove političke platforme. Taj će projekt zaživjeti 2015. kao politička i medijska platforma pod nazivom Velebit. Otada uređuje portal Projekta Velebit te surađuje pri realiziciji internetskog televizijskog Podcasta Velebit. U posljednje vrijeme u okviru Projekta Velebit pokrenuta je i izdavačka djelatnost pod imenom Edicija Velebit. Do danas nije uspio dobiti hrvatsko državljanstvo i formalno “postati” Hrvatom.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Dinko Dedić Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja