Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gostuje fra Ivica Jagodić

U emisiji "Živa veza" u srijedu, 7. travnja, gostuje fra Ivica Jagodić, inicijator višegodišnje obnove i izgradnje razrušene župe i revitalizacije zajednice vjernika u Vukovaru.

/ mp

Fra Ivica Jagodić rođen je 1967., u Đakovu, od oca Mate i majke Ane, rođene Marušić. Osnovno školovanje završio je u Gorjanima, a srednjoškolsko obrazovanje u Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu na Šalati 1986. godine. U franjevački novicijat ušao je na Trsatu u Rijeci 1987. godine. Ma Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1994. Svečane redovničke zavjete položio je 27. rujna 1992. godine u Zagrebu. Red đakonata primio je od kardinala Franje Kuharića 10. listopada 1993., a za svećenika franjevca zaredio ga je zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 26. lipnja 1994. godine.

Službovao je u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Jedan je od glavnih pokretača osnivanja Franjevačke mladeži (FRAMA). U godini velikog jubileja 2000. preuzima odgojiteljsku službu u franjevačkom junioratu sve do 2005. godine kada ga provincijska uprava premješta na pastoralno i duhovno služenje u Vukovaru. Od tada vrši pastoralne službe župnog vikara, župnika, dekana i gvardijana Franjevačkog samostana i Župe svetih Filipa i Jakova, apostola u Vukovaru.

U višegodišnjoj obnovi i izgradnji razrušene župe i revitalizacije zajednice vjernika u Vukovaru, u svom duhovnomu i pastoralnom djelovanju fra Ivica je slijedio model aktivne jezgre župne zajednice (liturgijska zajednica). Istaknuo se projektom „Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara“. Od 2015. do 2019. fra Ivica obnavlja i stavlja u turističko-edukativnu funkciju zaštićeno nepokretno kulturno dobro Franjevački samostani crkvu sv. Filipa i Jakova te pokretna kulturna dobra samostanskog i crkvenog inventara kao i zbirke iz knjižnog fonda samostanske knjižnice.

Uz franjevački muzej s riznicom umjetničkog blaga, galeriju slika starih majstora, knjižnicu raritetnih knjiga, posjetitelji mogu posjetiti crkvu, kriptu, zvonik i klaustar, novu knjižnicu s čitaonicom te druge sadržaje (vinoteka, suvenirnica) kao i Pastoralni centar “Sv. Bono” i šetnicu s pogledom na Dunav. Fra Ivica organizira i festival duhovne glazbe „Bono fest“ u Vukovaru. U crkvu 2017. postavlja novi križni put akademskog slikara Zlatana Vrkljana. Godine 2019. Postavio je spomen ploču s popisom 2.717 imena vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata te je inicijator „ZVON-a za Vukovar“ i „Zida križeva“ u povodu obilježavanja Dana sjećanja za žrtvu Vukovara. Autor je djela Crkva i vukovarski franjevci, Pokretač više časopisa („Tau“, „Framin“, „Susret“ i tjedni katehetski listić za vjeroučitelje i katehete).

Priredio je za tisak više knjiga za vjeronaučni rad s mladima te iz franjevaštva, a značajan je i njegov katehetski priručnik za odgoj mladih u vjeri “Ja izabrah vas” u izdanju Alfe iz Zagreba.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
fra ivica jagodić Tuga Tarle
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja