Budi dio naše mreže

SRIJEDA 20:00 Gosti: Ivan Rogić i Jasna Čapo

U emisiji "Živa veza" u srijedu gostuju znanstvenik Ivan Rogić i znanstvenica Jasna Čapo.

/ hkr

Ivan Rogić, znanstvenik i književnik, diplomirao je psihologiju, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je sociologiju. Radio u Urbanističkom institutu Hrvatske, kao profesor na Arhitektonskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kao vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta Ivo Pilar u Zagrebu. Glavna područja interesa: urbana sociologija, sociologija razvitka, socijalna ekologija i sociologija kulture. Autor je brojnih znanstvenih i književnih radova, a osobito ističemo: Stanovati i biti, Periferijski puls u srcu od grada, Peti stupanj prijenosa, Progonstvo i povratak (koautorstvo), Rijeka – baština za budućnost (koautorstvo), Tko je Zagreb?, Modernizacija u Hrvatskoj i hrvatska odselidba (s Ivanom Čizmićem). Kao pjesnik javio se s naraštajem oko časopisa Pitanja i razvijao u duhu postmodernističke pjesničke paradigme. Autor je jedanaest knjiga pjesničkih tekstova i četiri knjige eseja.

Jasna Čapo

Jasna Čapo je znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku, naslovna redovita profesorica na Zagrebačkom sveučilištu. Magistrirala je i doktorirala na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyu, dobitnica post-doktorske stipendije francuske i austrijske vlade, te zaklade Alexander von Humboldt, gostujući profesor na nekoliko stranih sveučilišta. Predaje na doktorskim studijima u Zagrebu i Dubrovniku. Dobitnica je Državne nagrade za znanost RH i nagrade “Milovan Gavazzi”. Objavila je 9 autorskih, 11 suuredničkih knjiga te osamdesetak znanstvenih radova. Teme njezina interesa obuhvaćaju epistemologiju, povijest obitelji i kućanstava, antropologija rituala, nacionalni identitet u suvremenosti, prisilne migracije i migracije (u hrvatskom kontekstu). Knjigu Dva doma predstavila je ovoga listopada u Zagrebu.

Emisija “Živa veza” govori o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica emisije je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

Ključne riječi:
Ivan Rogić Jasna Čapo
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja