Budi dio naše mreže

SRIJEDA 10:00 Solin: Misa s obredom biskupskog ređenja mons. Ante Jozića

Mons. Ante Jozić, imenovani naslovni nadbiskup Cisse, apostolski nuncij u Bjelorusiji, bit će zaređen za biskupa u srijedu 16. rujna, u 10 sati, u novoj župnoj crkvi Svete Obitelji Gospina prasvetišta u Solinu. Mons. Jozića zaredit će državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. Zbog epidemioloških prilika, biskupsko ređenje održat će se u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Prijenos ređenja možete pratiti u programu HKR-a koji preuzimamo od HRT-a.

/ hkr

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini koja je dala velik broj duhovnih zvanja. Nakon mlade mise u Trilju, tri je godine bio župni vikar u Župi sv. Marka evanđelista u Makarskoj odakle je upućen na Papinsku crkvenu akademiju. Postizanjem doktorata iz kanonskoga i civilnog prava bio je na službi tajnika u Apostolskoj nuncijaturi u Indiji, zatim savjetnik pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji. U lipnju 2009. povjerena mu je služba voditelja Studijske Misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini gdje ostaje do ožujka prošle godine. Papa Franjo 2. veljače 2019. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cise i apostolskim nuncijem. Za svoje biskupsko geslo, poput blaženog Alojzija Stepinca, uzeo je redak iz Psalma 31, U Tebe se, Gospodine, uzdam. Teška prometna nesreća 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija – Biokovo odgodila je ređenje najavljeno za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je biskupsko ređenje najavljeno za ožujak ove godine u Vatikanu.

Crkva na Gospinom otoku, koja je odabrana za svečanost biskupskog ređenja, sagrađena je na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi gdje je počela proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. Kako je to u prigodi posvete kazao nadbiskup Barišić, ona je znak zahvalnosti za 14 stoljeća hrvatskoga rodoslovlja te put i nada naše budućnosti. Crkva je projekt arhitekta Viktora Vrečka, glavni projektant je Gordan Resan, a projektant konstrukcije Milan Crnogorac. Za teološko-umjetničko uređenje crkve zadužen je bio suvremeni umjetnik, slikar i kipar isusovac o. Ivan Rupnik.

Ključne riječi:
mons. Ante Jozić
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja