Budi dio naše mreže

Razumijemo li Gospodinov poziv koji nam upućuje?

Evanđelje dana, u kontekstu okupljanja prvih učenika oko Isusa, potiče na svjedočenje drugima osobne povezanosti s Gospodinom.

/ sd

Razmatranje na temelju misnih čitanja: 1Iv 3,11-21; Ps 100; Iv 1,43-51; pripremio je fra Mario Crvenka.

Iz evanđelja po Ivanu:

“Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: »Pođi za mnom!« Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: »Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.« Reče mu Natanael: »Iz Nazareta da može biti što dobro?« Kaže mu Filip: »Dođi i vidi.« Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: »Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!« Kaže mu Natanael: »Odakle me poznaješ?« Odgovori mu Isus: »Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.« Nato će mu Natanael: »Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!« Odgovori mu Isus: »Stoga što ti rekoh: ‘Vidjeh te pod smokvom’, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!« I nadoda: »Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.”

Opet jedan novi poziv. Isus okuplja oko sebe prve učenike. To su osobni susreti, kao ovaj gdje Isus pristupa Filipu pa mu jednostavno i otvoreno kaže: “Pođi za mnom!“ Osobni susret je uvijek važan, kako kod upoznavanja, a tako i kod izgradnje odnosa s drugim. Dobro bi bilo da se na kratko zamislimo kakvi će biti danas naši odnosi i kakvi su bili prošlih dana, kakvi smo bili i kako smo se ponijeli? Jer, nije moguće o nekom stvoriti mišljenje na osnovu nečega što smo o nekom čuli – a to nam se počesto događa. Danas sam poput Natanela, te ponekad ne razumijem Gospodinov poziv. A ne smijemo zaboraviti koliko je svaki od nas zahvaćen Isusom, toliko i svjedočimo o njemu i za njega. Natanael se ne da olako uvući u neku avanturu. Poznato nam je, da su ljudi uvijek znali nalijepiti na etiketu na osobu ili mjesto i time sve ožigosali. To neka ne bude danas kod nas, jer ja mogu biti onaj koji će u povezanosti s Gospodinom dati svjedočanstvo drugome, bio to prijatelj, ili član obitelji, ili suradnik na poslu. Stoga, dragi slušatelji: dajmo Gospodinu Isusu mjesto u vlastitom životu, dajmo mu mjesto u našoj svakodnevici – budimo povezani s njime!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja