Budi dio naše mreže

Pravila praćenja izborne promidžbe HKR-a i Zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista

U skladu s Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe (NN 118/2014), te Zakona o izboru zastupnika u europski parlament (NN 92/10 i 23/13), Hrvatski katolički radio će tijekom izborne promidžbe omogućiti svim sudionicima izbora – predstavnicima kandidacijskih lista, da pod jednakim uvjetima mogu iznositi svoje programe i predstaviti se javnosti.

/ hkr

PRAVILA O POSTUPANJU HRVATSKOG KATOLIČKOG RADIJA TIJEKOM IZBORNE PROMIDŽBE ZA IZBOR ZASTUPNIKA ZA  EUROPSKI PARLAMENT 2019. GODINE

U skladu s Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe (NN 118/2014), te Zakona o izboru zastupnika u europski parlament (NN 92/10 i 23/13), Hrvatski katolički radio će tijekom izborne promidžbe omogućiti svim sudionicima izbora – predstavnicima kandidacijskih lista, da pod jednakim uvjetima mogu iznositi svoje programe i predstaviti se javnosti

  1. Redovni program

U redovnom programu HKR će pozivati građane da izađu na izbore. U redovnom informativnom programu HKR će informirati birače/građane o pravilima glasovanja kao i o izbornom sustavu. U redovnom informativnom programu prenosit će se priopćenja i relevantne obavijesti Državnoga izbornog povjerenstva, Etičkog povjerenstva, Ustavnog suda kao i promatrača izbornog procesa iz redova nevladinih udruga, odnosno – sve informacije koje su dostupne, a koje Uredništvo HKR-a smatra bitnima za izbore i izborni postupak.

Redakcija zadržava pravo konačnog oblikovanja izvješća, vijesti i priopćenja u skladu sa svojim uredničkim konceptom. HKR će tijek izborne promidžbe prenositi nepristrano imajući stalno u vidu interes javnosti. Pritom se neće dopustiti mogući pokušaji sudionika izbora da na bilo koji način utječu na sadržaj emisije.

U okviru informativnih emisija, izvještavanje o redovitim aktivnostima državnih i dužnosnika lokalne i regionalne samouprave provodit će se bez navođenja njihove kandidature na izborima i/ili članstva u stranci.

Novinari HKR-a u informativnom programu ne smiju iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili simpatije, niti će izravno niti posredno sudjelovati u izboroj promidžbi.

  1. Posebne izborne emisije

HKR će u posebnim emisijama u trajanju od 10 minuta omogućiti jednom predstavniku liste predstavljanje programa isključivo uživo u svom studiju Ksaverska cesta 12a Zagreb. Realizacija nastupa neće biti moguća putem telefonskog uključivanja u program. Redoslijed i termin nastupa utvrdit će se ždrijebom.

O predstavniku koji će ih predstavljati, stranke/koalicije/kandidacijske liste odlučuju samostalno. Ako se njihov predstavnik ne pojavi na dodijeljenom terminu, smatrat će se da je stranka/koalicija/kandidacijska lista odustala od predstavljanja.

Utvrđeni termini predstavljanja ne mogu se naknadno mijenjati.

Posebne izborne emisije uređuje i vodi novinar/urednik HKR-a, bez uključivanja slušatelja.

Kandidatima se tijekom predstavljanja neće dopustiti da u svojim govorima šire vjersku, nacionalnu i spolnu mržnju, niti nošenje bilo kakvih obilježja, osim stranačkih.

O dobivenim terminima, javnost i sve zainteresirane strane, Hrvatski katolički radio izvjestit će na svojim internetskim stranicama.

3. Posebni izborni blokovi

Hrvatski katolički radio može – isključivo po svojoj uredničkoj procjeni – u posebnim izbornim blokovima, koji će od redovnog dijela informativnog programa biti odvojen jedinstvenim jingleom,  prenositi vijesti, izvješća s predizbornih skupova, priopćenja, i sve ostalo što smatramo izbornom promidžbom. Izvor tih informacija su vijesti iz servisa HINA-e i drugih novinarskih izvora, te priopćenja, obavijesti i dopisi stranaka/koalicija, kandidata i njihovih izbornih stožera. Sudionike izbora podsjećamo da svoje materijale mogu slati na adresu elektroničke pošte: info@hkr.hr

Redakcija zadržava pravo konačnog oblikovanja izvješća, vijesti i priopćenja u skladu sa svojim uredničkim konceptom. HKR će tijek izborne promidžbe prenositi nepristrano imajući stalno u vidu interes javnosti. Pritom se neće dopustiti mogući pokušaji sudionika izbora da na bilo koji način utječu na sadržaj emisije.

  1. Predizborna sučeljavanja kandidata

Hrvatski katolički radio neće organizirati sučeljavanja kandidata.

  1. Plaćeni oglasi, sponzorirane emisije

HKR u svom programu tijekom izborne promidžbe može emitirati plaćene oglase, reklamne spotove, sponzorirane priloge i slično, ali isključivo one za koje uredništvo procijeni da su u skladu s uređivačkom politikom i poslanjem HKR-a.

  1. 6. Izborna šutnja

Tijekom izborne šutnje, HKR će se suzdržati od svega što se smatra izbornom promidžbom.

Siniša Kovačić

glavni urednik Hrvatskoga katoličkog radija – Hrvatske katoličke mreže

mons. Fabijan Svalina

ravnatelj Hrvatskoga katoličkog radija – Hrvatske katoličke mreže

 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je pravovaljane kandidacijske liste za izbore za Europski parlament koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja 2019. godine. Sve 33 liste i kandidate na pojedinim listama možete pogledati OVDJE.

Danom objave zbirne liste počinje izborna promidžba, koja traje do ponoći 24. svibnja 2019.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja