Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 21:00 Gostuje Tihomir Vidušić

Emisija o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

/ hkr

Gost emisije je Tihomir Vidušić, rođen u Sisku, a kao dijete je živio s roditeljima u Petrinji. Njegovi djed i baka imali su imanje uz rijeku Kupu, u selu Brest, gdje su držali stoku i uzgajali voće i povrće. Kad nije bio u školi, bio bi na njihovoj farmi, pomagao bi i učio kako brinuti o darovima prirode i živinama te provodio u igri s vršnjacima iz susjedstva. Djed i baka učili su ga važnosti rada i radnoj etici.

Za vrijeme srpske agresije i napada na Hrvatsku njegov rodni grad Petrinja bio je okupiran pa je obitelj izbjegla u selo Brest. Radi nastavka školovanja u sigurnijem okruženju majka ga upisuje u srednju školu u Zagrebu gdje im je šira obitelj privremeno osigurala mali stan. Bili su izbjeglice. U Zagrebu je završio 3. razred srednje škole kad mu se ukazala prilika uz velikodušnu pomoć Udruge za djecu žrtve rata DORA i trud mnogih dobrih ljudi nevjerojatnih pojedinaca da otputuje u inozemstvo i 4. razred srednje škole završi daleko od rata u Hrvatskoj. Bio je jedan od 15 učenika koji su bili dodijeljeni obiteljima skrbnika u zapadnom SAD-u.

U jesen 1992. otišao je u svijet u 17. godini života. Nakon uspješno završene srednje škole, američki domaćini i dobrotvori omogućili su mu da nastavi obrazovanje na koledžu u SAD-u. Oženio se vrlo mlad, a prvo dijete mu se rodilo kad je navršio 21 godinu. Dobivši stalni boravak i radnu dozvolu, na početku je radio dva posla 7 dana u tjednu. U 27. godini rodilo mu se i drugo dijete. Do tada je završio koledž i stekao diplomu. Nažalost, brak mu se rano raspao pa se s navršene 34 godine života rastao od majke svoje djece i počeo život ispočetka.

Emisiju uređuje i vodi Tuga Tarle.

Ključne riječi:
Tuga Tarle Živa veza
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja