Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 18:00 Gostuje književnik Hrvoje Hitrec!

Humor u književosti, kultura, film, povijest i politika teme su o kojima smo razgovarali s našim književnikom, ocem Smogovaca i živućim klasikom, jednim od naših najznačajnijih humorista u književnosti - Hrvojem Hitrecom! Budite s nama u Kulturogramu! Emisiju uređuje i vodi Vesna Bihar.

/ hkr

“Na 4. katu kuće živi pisac za odrasle i za djecu. Odrasli slabo čitaju njegove knjige, a djeca još manje. Odrasli tvrde da su njegove knjige za odrasle zapravo knjige za djecu, a djeca vele da su njegove knjige zapravo knjige ni za što. Ni za pingvine. Premda, Mikijev tata tvrdi da nisu loše jer su tanke, pa se mogu podmetnuti pod nogu stola, ako je kraća.”

Kratkim izvatkom iz proze “Kratki ljudi” započinjemo emisiju u kojoj gostuje jako duhovit pisac koji se može ovako šaliti na svoj račun. Prepoznatljiv je po humoru i svestran. Nema književne vrste (ako izuzmemo poeziju), a ni žurnalističke u kojoj se nije okušao. Romani za odrasle: “Pustinjakov pupak”, “Ur”, “Ljubav na crnom baršunu”, “Hrvatska Bogorodica”…Dječji romani: petoknjižje o Smogovcima (1974. – 1996.) “Eko, Eko”, “Kanjon opasnih igara”, pripovjedni ciklus o Petrici Kerempuhu, proza “Kratki ljudi”, “Let iznad nogometnog gnijezda”, “Dundo na Majni”, tekstovi prema predlošku Priča o Osmanu, “Priče iz Držića”Povijesni romani kroz stoljeća:”Što Bog dade i sreća junačka” o vremenu bana Jelačića; “Špilberk” koji opisuje doba baruna Trenka, „Samo sreća, ništa drugo“ – romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog, pa do najnovijeg romana “Vladar Bosne”. Mnogi novinski članci, urednički rad, filmski i televizijski scenariji… Kroz taj prebogat opus i pola stoljeća doznajte je li mu bilo lakše zadržati smisao za humor nekad ili danas. Je li mu Zagreb danas “prekrasan ili pretijesan” kako kaže V. Tenžera? Zašto posljednjih godina najviše piše povijesne romane?

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja