Budi dio naše mreže

PETAK 19:00 "366. postaja" - Križni put iz skloništa u Kijevu

Prvi korizmeni petak molit ćemo pobožnost Križnog puta zajedno s Ukrajincima. Naime, u njihovoj se zemlji događa živi križni put kojem se ne nazire kraj, ali kojega prolaze u vjeri, kao nekoć mi devedesetih godina u Hrvatskoj. Caritas Spes Ukrajina organizira ovaj međunarodni molitveni događaj iz skloništa u Kijevu i poziva nas da im se pridružimo svjedočeći tim zajedništvom blizinu ukrajinskom narodu. HKR će u 19 sati preuzeti prijenos koji ostvaruje Laudato televizija. Pridružit će se i Radio Marija.

/ hkr

“366. postaja”

Tim ukrajinskog Caritasa-Spes poziva vas na molitvu povodom obljetnice rata širokih razmjera u Ukrajini.

24. veljače je godišnjica početka općeg rata u Ukrajini. Tim ukrajinskog nacionalnog ureda Caritasa-Spes želi vas pozvati da se pridružite molitvi križnog puta. Ovaj križni put želimo nazvati “366. postaja” simbolizirajući godinu dramatičnog iskustva ukrajinskog naroda. Ovu godinu simbolično uspoređujemo s putem patnje i muke kojim je hodao Isus prije nego što je razapet. Meditacije uz sve postaje napisali su djelatnici ukrajinskoga nacionalnog Caritasa-Spes. Svojim riječima izražavaju bol koju su proživjeli oni i ukrajinski narod. Svaka postaja priča njihove osobne priče kao i priče ljudi kojima s ljubavlju služe.

Zašto želimo podijeliti ovu molitvu s našim partnerima? Svakoga dana, svaki Ukrajinac i svaki zaposlenik Caritasa-Spes, obavlja ključnu službu u spašavanju ljudi, a u tome nismo sami. Snažno osjećamo vašu podršku svakog dana. Ovim križnim putem hodate s nama punih 365 dana i znamo da nas ni ubuduće nećete ostaviti same. Dan obljetnice, petak 24. veljače, ujedno je i prvi korizmeni petak. Na ovaj sjetan dan želimo se s vama ujediniti u molitvi. Ovaj molitveni trenutak bit će naše jedinstvo u tuzi i solidarnosti. Maria Nyman (glavna tajnica Caritasa Europe) predvodit će završnu molitvu. Sve ostale molitve govorit će djelatnici ukrajinskoga Caritasa-Spes.  Molitva će se održati u petak 24. veljače 2023. u 20 sati (po kijevskom vremenu), a u 19 sati po hrvatskom vremenu.

Iz Hrvatskog Caritasa, koji je partner s Caritasom Spes Ukrajina, dobili su obavijesti  o organizaciji križnoga puta u izvornom vremenu u crkvenim prostorima (riječka katedrala sv. Vida, dubrovačka katedrala sv. Vlaha, krčka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije) i uz sudjelovanje i naših ukrajinskih prijatelja koji su u Hrvatskoj našli sigurnost od rata.

Pozivamo i druge da, u skladu s mogućnostima i unutar dostupna vremenskoga okvira, učine što slično – u izvornom terminu 24. 2. u 19 sati ili u kojoj drugoj prigodi tijekom korizmenog vremena.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja