Budi dio naše mreže

PETAK 18:00 Križni put "Pođi za mnom" prof. Tomislava Ivančića

Hrvatski katolički radio će u petak, 3. ožujka, u 18 sati emitirati križni put prof. Tomislava Ivančića "Pođi za mnom", pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob.

/ mp

Raspored pobožnosti križnih puteva u programu HKR-a:

Petak, 24. veljače – „366. postaja” – Križni put iz skloništa u Kijevu. Prijenos uživo u suradnji s Laudato televizijom i Caritas Spes Ukrajina.

Petak, 3. ožujka – „Pođi za mnom” prof. Tomislava Ivančića. „Križ ti je svaki trenutak života. Možeš ga prihvatiti ili odbaciti. Možeš bježati od njega ili mu poći u susret. Ja sam ga prihvatio.

Petak, 10. ožujka – „Križni put s Isusom i Alojzijem Stepincem”, Župa Presvetog Trojstva, Krašić. „Učenik je prošao put svojega Učitelja! Tako ukratko možemo sažeti križni put Alojzija Stepinca. Poput Isusa Krista, osuđen je na montiranom procesu, poput Njega je trebao biti zakopan, srce mu je spaljeno, a tijelo otrovano da ne bi ostao nikakav trag za štovanje. No, ostvarilo se ono što je u propovijedi Stepinčeve beatifikacije u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine izrekao papa Ivan Pavao II: „Pšenično zrno palo na zemlju’ prije svega je sam Krist, koji je umro na Kalvariji i koji je potom pokopan u zemlju da bi svima dao život. Ali ovo se Otajstvo smrti i života ostvaruje također i u ovozemnom životu Kristovih učenika: biti bačeni na zemlju i tamo umrijeti i za njih je uvjet svake prave duhovne plodnosti.

Petak, 17. ožujka – “Križni put sina Josipovog”, Iva Maričić. Tekst je nadahnut evanđeljima i Apostolskim pismom pape Franje „Patris corde“ (Očevim srcem) povodom 150. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

Petak, 24. ožujka – „Evo puta najizvrsnijega”, fra Diego Deklić. Najzaslužniji da se Križni put proširio na cijelu Crkvu su oci franjevci na čelu sa Sv. Franjom Asiškim (1181. – 1226.). Oni su promicali ovaj vid pobožnosti, koja je značajno zaživjela u cijeloj Crkvi u XVII.-XVIII. stoljeću. Budući da Franjevački red živi veliki jubilej (2023.-2026.) odabrali smo njihovo nadahnuće u ovoj pobožnosti.

Petak, 31. ožujka – „Križni put s molitvama sv. Franje”, fra Zvonimir Brusač. Tekst je nastao prigodom 800. obljetnice franjevačke karizme 2009. godine. Sveti Franjo je svojoj braći okupljenoj na kapitulu savjetovao molitvu za milost nasljedovanja Isusa. „Svemogući, vječni, pravedni i milosrdni Bože, daj nama bijednicima da zbog tebe činimo ono što znamo da ti hoćeš, i da uvijek hoćemo što je tebi milo, da iznutra očišćeni, iznutra rasvijetljeni i zapaljeni ognjem Duha Svetoga, mognemo nasljedovati stope tvoga ljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, i samo tvojom milošću dospjeti tebi, o Svevišnji, koji u savršenome Trojstvu i jednostavnome jedinstvu živiš i vladaš i slavljen si kao Bog svemogući po sve vijeke vjekova. Amen.”

Ključne riječi:
Križni put
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja