Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 11:15 Donosimo izvješće s prošlogodišnjeg i najavljujemo novo natjecanje za djecu

Da bismo vam dočarali kako je to izgledalo u finalu koje je održano u lipnju na kraju prošle školske godine, a na taj ćemo način ponoviti i pravila natjecanja, jer novo natjecanje počinje za dva tjedna, pripremili smo vam izvješće. Natjecanje uskoro nastavljamo s novim ekipama šestaša. U svakoj emisiji natjecat će se putem telefona ekipe iz dviju osnovnih škola. Pokazivat će snalažljivost, brzinu i, naravno, znanje iz vjeronauka, povijesti, književnosti i geografije. Ekipe će biti sastavljene od troje učenika. U natjecanju očekujemo sudjelovanje ekipa iz 24 osnovne škole. Pozivamo ravnateljice i ravnatelje, učiteljice i učitelje, vjeroučiteljice i vjeroučitelje, nazovite na telefon 01 5635 100, potražite Snješku, urednicu emisije, i prijavite svoju ekipu. Možete se prijaviti i na e-mail djeca@hkm.hr.

/ skg

Putem telefona u svakoj se emisiji natječu ekipe dviju osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske pokazujući snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, hrvatskog jezika i književnosti, povijesti i geografije. Ekipe čini po troje učenika predstavnika škole. Na finale u lipnju natjecatelji dolaze k nama u studio HKR-a.

Na početku svakog natjecanja , u prvom krugu, ekipe se predstavljaju. Novinarski zadatak im je u 60 sekundi što zanimljivije predstaviti osnovnu školu koju pohađaju i mjesto u kojem žive. Trebaju istaknuti ono po čemu su posebni, što je u njihovoj školi i mjestu u kojem žive drugačije, po čemu su prepoznatljivi. Cilj nam je, uz ostalo, naučiti učenike osnovama novinarstva. Predstavljanja ekipa snimamo i između njih odabiremo najzanimljivije, najpoticajnije i najuspjelije na početku sljedeće školske godine.

Nagradni natječaj ima tri dijela:

– U prvom dijelu pod nazivom „Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: – točno ili netočno!” svaka ekipa dobiva po dvije tvrdnje i treba odgovoriti jesu li one točne li ne.

– U drugom dijelu pod nazivom „Tri netočnosti tražimo i ispravljamo!” svaka ekipa dobiva po jednu Biblijsku zgodu u kojoj traži i, kad ih pronađe, ispravlja tri netočnosti. Biblijske zgode vezane su uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja (dvije ili tri – prema dogovoru i krugu natjecanja).

– Treći dio nazvali smo „Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo!”. Postavljamo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asociraju male natjecatelje na konačno rješenje. Svaka ekipa dobiva po jednu asocijaciju.

– U četvrtom dijelu pod nazivom “Poredaj redom od prvog do posljednjeg”, kojeg uvodimo u polufinalu, navest ćemo četiri događaja ili osobe a natjecatelji ih trebaju poredati kronološkim redom, od onoga koji se dogodio prvi do onoga koji se dogodio posljednji odnosno od one osobe koja je živjela u daljoj do one koja je živjela u bližoj prošlosti. Svaki točno smješteni događaj donosi po jedan bod. Ukupno možete osvojiti četiri boda. Svaka ekipa dobit će po jedan zadatak

Nagradni natječaj „Pametna pitanja za pametne glave” u ovom obliku igramo od 2001. godine. Veseli nas što se svake godine u natjecanje uključuju nove škole. Ponosni smo jer smo prekoračili i granice Lijepe naše. Naime, u natječaj nam se već nekoliko godina uključuje osnovna škola Petra Barbarića iz Katoličkog školskog centra u Travniku u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja