Budi dio naše mreže

PETAK 11:45 UŽIVO IZ VOĆINA Prijenos mise iz Gospinog svetišta povodom 28. obljetnice voćinskih stradanja

U petak, 13. prosinca, na 28. obljetnicu razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva njegovih stanovnika, Hrvatski katolički radio prenosit će svetu misu u sklopu 11. hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj. Program hodočašća i misno slavlje koje će predvoditi požeški biskup mons. Antun Škvorčević počinje u 11 sati, a prijenos u programu HKR-a od 11 sati i 45 minuta. Urednik prijenosa je Domagoj Pejić.

/ hkr

Program hodočašća započinje u 11 sati na Prebendi iznad voćinskog svetišta gdje će se okupiti hrvatski branitelji, predstavnici vojske i policije i drugi vjernici te će odonud, nakon uvodne molitve, krenuti pokornička procesija prema crkvi.

Hodočašće branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj / Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Po dolasku u svetišni prostor, pokraj Memorijala U Majčinu naručju bit će proglašena imena svih voćinskih žrtava, upaljene svijeće i položeno cvijeće te upućena molitva. Neposredno nakon toga bit će slavljena sveta misa za duše poginulih (očekivano vrijeme početka misnog slavlja je u 12 sati), a predvodit će je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.  Program hodočašća moći ćete pratiti u programu Hrvatskog katoličkog radija.

Hodočašće branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj / Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Podsjetimo, srpske su postrojbe 12. i 13. prosinca 1991. godine pri povlačenju izvršile pokolj u Voćinu i Humu. Pronađena su 43 leša. Četnici su razorili kuće Hrvata, gospodarske objekte te župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu. Crkva je bila izgrađena u 15 stoljeću, u gotičkom stilu. Četnici su je koristili kao skladište streljiva i eksploziva kojeg su aktivirali te crkvu do temelja razorili. Hrvatske snage su u večernjim satima 14. prosinca 1991.ušle u Voćin i zatekle zastrašujuće prizore četničkog zločina. Zločin je dokumentiran od strane međunarodnih medicinskih stručnjaka.

Ključne riječi:
Gospa Voćinska
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja