Budi dio naše mreže

OD PONEDJELJKA DO PETKA 13:15 "Iz misionarskog dnevnika o. Ante Gabrića"

Želeći pokazati ljudima naših dana, osobito mladima, velikodušno i požrtvovno srce spremno žrtvovati se za braću i sestre i njihov vječni spas, Juraj Gusić pripremio je niz od četiri knjige "Životni put jednog misionara" u kojima je sabrao zgode i misli misionara o. Ante Gabrića. Primjeri privlače, a misionari na poseban način. Gabrić je rođen u Metkoviću 1915. godine i kao misionar je djelovao u Indiji sve do smrti 1988. godine. Za njega se od 2015. vodi postupak beatifikacije, te se stoga naziva slugom Božjim. U suradnji s Papinskim misijskim djelima u RH svakodnevno u 13:15, od ponedjeljka do petka, donosimo najzanimljivije dijelove Gabrićevog dnevnika!

/ hkr

Ante Gabrić je običavao govoriti da ima dvije domovine, Hrvatsku i Indiju, te da ga treća, ona vječna domovina, čeka na nebu. Kao isusovac dobro je shvatio i u život pretočio riječi sv. Ignacija koje su uklesane uz svečev kip u Rimu: »Idite i zapalite svijet!«. I to je kontekst kojem pripadaju često citirane misli o. Gabrića: »Treba gorjeti i izgorjeti… a mi dimimo! Zašto ću ja dimiti, molim vas lijepo?« »Ja ne bih ništa drugo ni želio, nego biti žrtva. Gori, brate, pa izgori potpuno!… treba se pretvoriti u kandilo, koje gori pred oltarom. Na taj način čovjek ispuni svoj život i ujedno dade život drugima.«

O. Gabrić je djelovao među indijskim hindusima, muslimanima i razmjerno malobrojnim katolicima. Jednako je pomagao svima. Jednostavno: služio je ljudima u potrebi, želeći ih osloboditi bijede. Djelujući u bengalskim selima uz rijeku Ganges, dao je podignuti mnoge tehničke i zanatske škole, bolnice i sirotišta. Za hinduske udovice, koje su bivale prognane iz društva, osnovao je prihvatilište, tj. trajni dom. Njegovao je oboljele od gube, stanovništvu osiguravao zdravstvenu skrb, organizirao je prehranu školske djece. Darovite učenike slao je na daljnje školovanje. Inicirao je izgradnju nasipa i puteva, crkava i kapela, škola i kuća za stanovanje. Utemeljio je i banku riže, a u javnosti je posebno poznat i kao najbliži suradnik Majke Terezije. Upravo je ona za njega rekla: »Ljudi u Bengaliji su u patru Gabriću dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Oni su doznali da su naša braća i naše sestre…« Mnogi ga Indijci još pamte na njegovu legendarnom biciklu kojim se vozio posvuda, za svih godišnjih doba i po svim vremenskim uvjetima.

Ključne riječi:
sluga Božji o. Ante Gabrić
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja