Budi dio naše mreže

O moj Miljenko, s Vama odlazi i dio povijesti HKR-a

Miljenko Grasso prvi je djelatnik Hrvatskog katoličkog radija koji nakon 22 godine rada odlazi u mirovinu. Tko je on i kako je tekao njegov profesionalni put, u emisiji "Kava s Doricom" u petak 29. ožujka, prisjetila se Dorica Barbić koja je i sama redovito surađivala s gospodinom Grassom na snimanju svojih brojnih emisija.

/ hkr

Ne znam jeste li ikada to doživjeli­?

Postoje jutra za koja znamo da će nas ispuniti tugom, postoje jutra za koja bi najradije da i ne svanu…Ali svanut će…

Danas je jedno takvo jutro…Jutro s kojim smo se nekada šalili kao – doći će. Tada je izgledalo jako, gotovo nestvarno, daleko. Pred neko vrijeme počelo je  poprimati stvarne obrise i tada smo se prestali šaliti, kao da smo se bojali , ionako će prebrzo doći. I došlo je! Naime, danas je zadnje jutro s nama, naš Miljenko, odlazi u mirovinu.

Nebrojeno puta ponovila sam vam dragi moji kavari, dragi naši slušatelji  onu rečenicu koja me dirnula u dušu još dok bijah dijete. I danas je tako. Rečenica glasi:  „Svaki je rastanak malo umiranje!“. Mnogi ste me tješili, neki uvjeravali:

-Ma daj , Dorice! –

I stoga ne volim rastanke, čak ni one obične. A svi su takvi ili nisu ili su svi posebni. Da, svaki na svoj način. Uh, imam dugi uvod u ovu kavu, a ona je posebna. Njome se danas opraštamo od našeg Miljenka. Da, da, dobro ste čuli!

Miljenko Grasso koji tonski potpisuje snimanje mnogih emisija na HKR-u,a među njima i kave, odlazi u mirovinu. Od dana kada mi je to osobno rekao, a i mnogi drugi potvrdili, često znam pred njim, a još češće onako sama za sebe, uz duboki uzdah, kazati:

– E moj, Miljenko! E moj, Miljenko!  Što ću ja bez Vas?!- Odista Miljenko je već godinama sastavni dio onoga što poznajete kao  „ Kava s Doricom“. No, krenimo redom.

Miljenko je od prvih dana, od samih početaka, na HKR-u. Ostavio je sigurnost jednog radnog mjesta i došao na nešto što se zvalo Projekt HKR-a. Donio je znanje, iskustvo i godinama bio broj jedan što se tehnike i snimanja  tiče. Miljenka resi vrlina strpljivosti od  tih prvih dana pa sve do danas. Rijetko, ma gotovo nikada nije pokazao nestrpljivost ako sam neku rečenicu  ponavljala i ponavljala. To svjedoče svi koje je snimao.. Uvijek spreman pomoći koliko tehnika može pomoći kavi ili bilo kojoj drugoj emisiji. Nalazio najbolja rješenja kada, iz tko zna kojih razloga, jednostavno nisam mogla doći na snimanje, opet kažem i ne samo ja! I nikada ne ispitujuć pa kako, pa zašto?

Sjećam se onih vremena kada je HKR odlazio na gostovanja diljem Lijepe naše pa i šire. Što se tiče tehničke strane uvijek je tu bio Miljenko. Sjećam se prvog leta avionom u Dubrovnik. Tanja je bila zadužena za mene, a Miljenko  uvijek na pomoći i u blizini. Pišući ovu oproštajnu kavu gledam fotografije: Na kavi s tadašnjim dubrovačkim biskupom mons. Želimirom Puljićem; na ispraćaju u dubrovačkoj zračnoj luci uz šalicu s kavom Tanja, Miljenko, vlč.Robert Šreter, mladi svećenik Petar Palić, današnji hvarski biskup… O moj Miljenko, s Vama odlazi i dio povijesti HKR-a. Ma krivo kažem makar odlazite, ostajete s nama.

Samo Vi znate kako je to bilo na početku kada je kretalo emitiranje programa.

Samo Vi znate kako je bilo i sada prilikom preseljenja u nove, funkcionalne prostore.

Samo Vi znate koliko sati snimanja, preslušavanja, ispravljanja svih ovih godina, da bi emisije  koje ste Vi kao tehniko potpisivali u eter, u program išle besprijekorne. Svih ovih godina ni dana bolovanja, a toliki prekovremeni sati- sve za veće zadovoljstvo slušatelja.

Samo Vi i Otac naš Nebeski znate koliko rada onda kada svi slave i odmaraju se – sve za slušatelje!

I što kazati za kraj? Ma neću tako, hajdemo ovako:

Dragi naš, pa usudila bi se ovako bar na rastanku kazati, moj Miljenko! Hvala, hvala, hvala! U ovakvim trenucima naš, riječima prebogati hrvatski jezik, kao da nije dostatan za sve izreći. Želimo Vam da dugo uživate u mirovini, makar znamo da nećete mirovati. Možda malo laganog skijanja, ako baš i ne u Alpama, a ono na našem Sljemenu, uživanja  u brodici u ljetnim danima, ugodnu i mirnu vožnju automobilom prema nekom Vama dragom odredištu.

Dragi naš Miljenko! Vi odlazite u zasluženu mirovinu…Kave se vraćaju na početak, kao i tolike druge emisije, u sigurne ruke mladih snimatelja …Mnoge od njih baš  Vi ste uputili u tajne posebnog i zahtjevnog  posla koji je takav radi međusobne suradnje snimatelja i snimanog. Za dane proživljene  s Vama, naš bi Franjo, a i njega se baš ovih dana sjećamo, pustio pjesmu „To su bili dani“, odista jesu!

Svi mi, zahvaljujemo Vam za dane koji se broje u godinama, na HKR-u, za predani rad, nesebično darovano vrijeme, strpljenje, smiješak s druge strane stakla… Odlazite, a svi mi koje ste snimali nosit ćemo uvijek u uhu, no još više u srcu ono:

Tonski obradio Miljenko Grasso!

Ključne riječi:
HKR kava s Doricom Miljenko Grasso
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja