Budi dio naše mreže

NEDJELJA 18:00 Hrvatski sveci i blaženici

O svetosti kao idealu kršćanskog života razgovaramo u novom serijalu emisija HKR-a "Hrvatski sveci i blaženici" nedjeljom u 18 sati. Katolička Crkva u Hrvata diči se kršćanstvom već četrnaest stoljeća. Za sada imamo samo tri kanonizirana sveca: Nikola Tavelić, Leopold Mandić i Marko Križevčanin. Jesu li nam dovoljno poznati – svjedočanstvo njihove vjere i kršćanski primjer? Pobožnosti našega naroda obiluju štovanjem brojnih svetaca koji pripadaju sveopćoj Crkvi. Neki su po izraženom štovanju toliko zaživjeli kao da su naši. Ipak, dužnost nam je znati što je Nebu dala hrvatska vjernička duša u svecima i blaženicima.

/ hkr

U ovom serijalu predstavljamo već proglašene svece, ali i blaženike i blaženice iz hrvatskoga naroda: Alojzije Stepinac, Augustin Kažotić, Julijan iz Bala, Jakov Zadranin, Gracija iz Mula, Ozana Kotorska, Ivan Merz, Marija Bernadeta Banja, Miroslav Bulešić, Serafin Glasnović Kodić, Anton Muzić i Marija Petković. Sugovornici u emisiji su voditelji kauza i promotori štovanja hrvatskih svetaca i blaženika. Na zanimljiv i dinamičan način u svakoj emisiji donosimo biografske crtice, duhovne poticaje pojedinog Božjeg ugodnika, zanimljivosti kako se pripremala beatifikacija ili kanonizacija i koliko se na to čekalo, te kako se nakon svega nastavilo štovanje?

Urednica emisije je Dalija Mock, radijska novinarka, voditeljica i glazbena urednica koja se timu HKR-a pridružila 2022. godine. Radijsko iskustvo kroz 18 godina stekla je u programu Radio Marije. U Zagrebu je diplomirala teologiju i filozofiju, te završila srednju glazbenu školu. Vodi više župnih zborova i animira pjevanje u više župa Zagrebačke nadbiskupije, te je i kroz svoj vjernički angažman osjetila potrebu za poučavanjem vjernika o svetim uzorima iz hrvatskog naroda u kojima imamo moćne zagovornike i pomoćnike.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja