Budi dio naše mreže

NEDJELJA 11:00 Prijenos mise iz đakovačke katedrale na HKR-u

Na 5. korizmenu nedjelju, 29. ožujka, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodit će euharistijsko slavlje u đakovačkoj katedrali s početkom u 11 sati. Misu koja će se slaviti u posebnim okolnostima izravno će prenositi Televizija Slavonije i Baranje (STV). Sve televizijske kuće koje žele, mogu se obratiti njima za prijenos signala, a preuzimat će ga i Hrvatski katolički radio.

/ hkr

Obrativši se vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije u svjetlu odredbi biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sprječavanja širenja bolesti COVID-19 (koronavirusa), nadbiskup Đuro Hranić uputio je poruku u kojoj je među ostalim naveo: „Neka ovo vrijeme širenja korona virusa, za nas sve bude vrijeme produbljenja naše osobne i zajedničke vjere da smo Gospodinovi, u njegovim rukama, da njemu pripadamo i da k njemu idemo (usp. Rim 8,34-38; Ef 2,14). Mi smo stvorenja njegove ljubavi!“

Biskup Hranić je podsjetio da su biskupi pri donošenju teških odluka bili vođeni ljubavlju prema bližnjima, te su poštovali smjernice mjerodavnih državnih službi. Podsjetio je također da i u ovim izvanrednim okolnostima vrijede odredbe Katekizma (br. 2183) i Zakonika kanonskog prava (kan. 1248 § 2) u kojima se preporučuje svima koji nisu u mogućnosti sudjelovati na nedjeljnom euharistijskom slavlju da provedu odgovarajuće vrijeme u molitvi čitanjem Svetog pisma, moljenjem Časoslova ili drugih molitava, zasebno ili u obitelji.

Svećenike je nadbiskup pozvao da i dalje slave mise u crkvama ili odgovarajućim kapelama, svjedočeći o tomu, kako nas to uči Katekizam Katoličke Crkve (br. 1343), da je euharistija središte života Crkve.  „Vjernike potičemo da se iz svojih domova priključe tako slavljenim svetim misama, izražavajući na taj način da se u svakoj misi cijela Crkva sjedinjuje s Kristovom žrtvom (KKC br. 1369). Vjernicima preporučujemo da pažljivo prate nedjeljne i blagdanske televizijske prijenose misa, a i mi ćemo omogućiti praćenje uživo određenih molitvenih slavlja iz naše katedrale”, naveo je nadbiskup Hranići napomenuvši da se posjet bolesniku, ispovijed, pričest te bolesničko pomazanje podijele u neodgodivim slučajevima, poštujući odredbe zaštite (dezinfekciju ruku i nošenje maske).

Na kraju svoga obraćanja nadbiskup je rekao: „Teško je ovo i bolno. Moramo imati povjerenja u mjerodavne službe koje vode brigu o općem dobru i poštovati njihove smjernice. Nadam se da ćemo sačuvati pribranost, vedrinu duha i povjerenje u Gospodina te da ćemo se opet radosno okupljati na naša zajednička vjernička i druga slavlja.“

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja