Budi dio naše mreže

NEDJELJA 11:00 Nadbiskup Uzinić predslavi misu na 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Na poticaj pape Franje u nedjelju 25. srpnja proslavlja se 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tim povodom predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodit će svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci. Početak je u 11 sati, a liturgijsko slavlje u izravnom prijenosu moći će se pratiti na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije.

/ mp

Liturgijsko pjevanje animirat će zbor duhovne obitelji Omnia Deo i tom prigodom izvesti pjesmu “U zagrljaju vrimena” posvećenu starijim osobama. Autor teksta je Frane Bilić, autor glazbe Joško Ćaleta i umjetnički voditelj ansambla Lado Krunoslav Šokac. Pjesma „U zagrljaju vrimena“ plod je inicijative “Zagrlimo starije pjesmom” koju je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšale usamljenost i izoliranost uzrokovane pandemijom Covid-19.

Papa Franjo je Svjetski dan djedova i baka te starijih osoba proglasio u nedjelju 31. siječnja 2021., uoči blagdana Prikazanja Gospodinova, odredivši da će se ovaj Dan slaviti u sveopćoj Crkvi četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih “djeda i bake”. Polazeći od primjera starca Šimuna i proročice Ane koji nas podsjećaju da je starost dar te da su bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere, Sveti Otac se odlučio na taj potez uočavajući kako su bake i djedovi često zaboravljeni.

Ključne riječi:
mons. Mate Uzinić
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja