Budi dio naše mreže

Koliko držimo do Božjih, a koliko do ljudskih zapovijedi?

U današnjem Evanđelju, Isus jasno stoji protiv banalnog poštivanja usmenog zakona. Riječ Božju tumači p. Mariano Passerini.

/ sd

ČITANJA:
Post 1,20 – 2,4a;

Ps 8,4-9;

Mk 7,1-13

Iz evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?« A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke — uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.« Još im govoraše: »Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju: I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. A vi velite: ‘Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude ‘korban’, to jest sveti dar, takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite.«

Dobro jutro svim slušateljima Hrvatskog katoličkog radija. U ovom tjednu želim s vama pročitati neke odlomke iz pisma, koje je Sveti Otac uputio svim vjernicima povodom Svjetskog dana bolesnika, kojeg smo jučer proslavili.

Sinoć je u Kutini, gradu u kojem živim i gdje je 1864. godine rođen sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić, održan humanitarni koncert crkvenih zborova djece, mladih i odraslih s područja župe Kutina i okolnih župa, na kojem je prikupljana potpora Zakladi “Ivanova kuća”. Ova, nedavno osnovana Zaklada nastoji postati dobri Samaritanac bolesnima koji izgube pamćenje, pogotovo onima koji su pogođeni Alzheimerovom bolešću, a u Hrvatskoj su sada već premašili broj od 80.000. Obitelji, pogođene ovom bolešću svojih članova, imaju iznimno veliku potrebu solidarnosti.

Poslušajmo što nam kaže Sveti Otac o solidarnosti: Svaki je čovjek siromašan i potrebit. Kad se rodimo trebamo brigu naših roditelja da bismo preživjeli i tako u svakoj fazi i etapi života ostajemo na neki način ovisni o pomoći drugih i nitko se od nas neće moći nikada osloboditi toga da treba pomoć drugoga. Uvijek ćemo, kao “stvorenja”, biti svjesni svojih ograničenja pred drugim pojedincima i situacijama. Iskreno priznavanje te istine poziva nas da budemo ponizni i hrabro provodimo u djelo solidarnost kao krjepost prijeko potrebnu za život. Ta svijest nas potiče na odgovorno djelovanje te da preuzmemo na sebe naš dio odgovornosti u promicanju dobra koje je i osobno i zajedničko.

U današnjem Evanđelju, Isus jasno stoji protiv banalnog poštivanja usmenog zakona. Slavnih Deset zapovijedi, koje su ljudi od Boga dobili preko Mojsija, nisu bile dovoljne kako bi vjerniku pomogle vršiti Savez. Rabini, već nekoliko stoljeća prije Krista, povećali su broj ovih Deset zapovijedi u beskonačnost. U Isusovo vrijeme, propisi su dosegnuli broj 613, od kojih je 365 bilo negativno: dakle, NE SMIJEŠ! Za svaki dan u godini po jedan zakon, a preostali su bili pozitivni: TO TREBAŠ ČINITI…, prema broju kostiju koje su oblikovale ljudsko tijelo. Ti novi propisi pripisani su Mojsiju, što je potpuno pogrešno.

Isus ne osporava Zakon, TORU, nego ograničeno tumačenje koje čine farizeji. Oni se trude pretjerati, kao što je to slučaj u današnjem Evanđelju. Radije stavljati u neke blagajne, nego pružiti pomoć svojim starijim roditeljima! Budimo pozorni i mi katolici, koji ponekad cijedimo komarca, a gutamo devu. Isus nas je došao osloboditi vizije sitničavog Boga, vizije sastavljene od pravila i sitnica, kako bi nam pružio široku, odraslu, oslobađajuću perspektivu. Sloboda, koju je Isus kupio visokom cijenom, prolijevanjem svoje Krvi, rekao bi sveti Petar, ne ukida se novim pravilima koja su izmislili ljudi, čak i pobožni!

Molimo: Gospodine, Bože naš, trebamo znakove kako bismo izrazili svoju vjeru, i zakone da živimo u ljubavi. Neka tî obredi i propisi nikada ne budu suprotni tvojoj volji; neka nam pomognu da je vršimo i dovedu nas k tebi, Oče, koji živiš u ljubavi Sina i slobodi Duha u vijeke vjekova.

Nastojanje za danas: Večeras ću se prisjetiti svih motivacija koje su me vodile tijekom dana i prosuditi jesam li bio licemjeran.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja