Budi dio naše mreže

Jesmo li gluhi na Božje pozive?

Gospodin sve čini dobro: otvara nas viziji vjere, sve dobiva smisao, sve poprima drugačiju boju. Gospodin sve čini dobro, i danas, ako mu dopustimo da to čini. Riječ Božju tumači p. Mariano Passerini.

/ sd

ČITANJA:

Post 3,1-8;

Ps 32,1-2.5-7;

Mk 7,31-37

Iz Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« — to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno. A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je on više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: »Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.«

Gospodin Isus je sve dobro učinio onda, kao i danas. Nijemi govore, gluhi čuju. A mi, gluhi na Božje pozive, zapanjeni prevelikim brojem informacija, preplavljeni zadacima, televizijskim pričama, vijestima crnih kronika, porukama na mobilnom telefonu… Mi smo nijemi u svijetu koji ne zna slušati i koji nas čini fotokopijama, koji nas prisiljava da se stavimo na jednu ili drugu stranu, uvijek u sukobu, uvijek u nevolji. Gospodin Isus oslobađa naše uši, dopušta nam da slušamo Riječ kao da je nikada nismo čuli, bez pjesme, bez nepodnošljivih propovijedi, bez nerazumljivih riječi. Dopušta nam da govorimo o velikim djelima koja čini u svakom od nas. U susretu nas otvara novoj dimenziji, a po boljem poznavanju širi naš um i naše obzorje. Da: svaku stvar Gospodin čini dobro, mijenja našu perspektivu. Bez buke, bez mahanja vjerom u četiri vjetra. Gospodin sve čini dobro: otvara nas viziji vjere, sve dobiva smisao, sve poprima drugačiju boju. Gospodin sve čini dobro, i danas, ako mu dopustimo da to čini.

Sveti Otac u svom pismu vjernicima, za Svjetski dan bolesnika, koji smo proslavili u ponedjeljak, donosi primjer Majke Terezije iz Kalkute: Sveta Majka Terezija pomaže nam shvatiti da jedino mjerilo za djelovanje treba biti besplatna ljubav prema svima neovisno o jeziku, kulturi, etničkoj pripadnosti ili religiji. Njezin primjer nas i dalje vodi u otvaranju obzorja radosti i nade za sve one kojima je potrebno razumijevanje i nježna ljubav, a posebno za one koji pate.

Evo, Gospodin čini sve dobro, rekli smo, i zahvaljujem što nastavlja otvarati uši ljudima koji u Kutini, a zasigurno i u drugim dijelovima, privučeni primjerom Sluge Božjeg brata Bonifacija Pavletića, daju dio svog slobodnog vremena osobama u potrebi, koje polako, polako, gube pamćenje ili su pogođene Alzheimerovom bolešću.

Molimo: Gospodine, naš Bože, puno puta smo gluhi za tvoje pozive i ne otvaramo usta kad bismo trebali svjedočiti. Nastavi otvarati naše uši i odvezati naš jezik, da postanemo sposobni naviještati čudesa koja si učinio.

Nastojanje za danas: Nakon što sam čuo i ponovno pročitao današnje Evanđelje, želim otvoriti usta i reći dobru riječ onima koji se osjećaju sami.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja