Budi dio naše mreže

Isus nam govori: "Vi, koji vršite volju Božju, moja ste braća, sestre i majka"

Naše vrijeme, život, djelovanje i put neka bude kao liturgijsko mjesto, jer stavljeni smo između „već“ i „još ne“, a mi smo i hodočasnička Crkva na ovoj zemlji i zato stalno živimo u prisutnosti zazivanja:„ Dođi Gospodine Isuse!“ Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić.

/ sd

ČITANJA:

Heb. 10, 1-10

Ps 40, 2.4.7; 8.10.11

Mk 3,31-35

Po današnjem tekstu evanđelist Marko stavlja nas u analizu Isusovih riječi koje izgovara pred svjedocima: „Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka.“ Dogodilo se to pred mnoštvom i u vrijeme Isusova djelovanja. Marko piše, dođu Isusova majka i braća njegova. Vjerujem, uz traženje željeli su mu biti podrška i uho koje sluša.

Marko činjenicom prati stanje i piše dalje. Mnoštvo ljudi okupljeni na jednom mjestu, slušali su pažljivo Isusa. Odjednom biva zapažena prisutnost Majke i braće Isusove. Ljubav Majke uvijek traži, blagoslivlja i daje podršku. Došla je slušati ga. Ali, Marija, majka Isusova nije očekivala prvo mjesto ili mjesto do Sina. Željela je biti prisutna, vidjeti ga i slušati. No, majčina ljubav, skromna prisutnost na svakom mjestu uvijek privlači pogled i zapažanje da je tu, blizu i uz osobu. Tako je bilo i tada.

I netko između naroda, očito blizak Isusu, bi hrabar, odvaži se doći do Isusa i kazati mu: „Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!“ A Isus hrabro odgovori. Ja vas pitam, tko je majka moja i braća moja? Delikatno i provokativno pitanje, zar ne? Ali Isus ne želi čekati odgovor, na postavljeno pitanje, nego sam odgovara, dok je kružio pogledom. I Nazarećanin izreče riječi istine, ohrabrenja, potvrde i ljubavi: „Evo majke moje, evo braće moje, i pokaza rukom na sve njih. Dakle, reče Isus: „Vi ste moja majka i braća i sestre, da, upravo vi koji vršite volju Božju, vi ste mi i braća i sestre i majka.“

Ohrabrujuće zvuče Isusove riječi. Upravo ove riječi i danas Isus upućuje svakom od nas. On uvijek ima pravu riječ u vremenu. On ne šuti, ali zna i čekati. Treba naše duboko zajedništvo. On je došao, ali još uvijek dolazi. I zato ovo vrijeme koje nam je darovano, budimo u blizini Krista, osluškujmo Njegovu Riječ i Njegov dolazak.

Naše vrijeme, život, djelovanje i put neka bude kao liturgijsko mjesto, jer stavljeni smo između „već“ i „još ne“, a mi smo i hodočasnička Crkva na ovoj zemlji i zato stalno živimo u prisutnosti zazivanja:„ Dođi Gospodine Isuse!“ Pa neka i ovo vrijeme i ovaj dan bude naš odaziv i potvrdna molitva koju danas psalmist stavlja pred nas kada kaže: „Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju.“ I tada sa sigurnošću smijemo očekivati Isusov dolazak, jer reče: „Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka.“ Pa neka tako i bude. Amen!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja