Budi dio naše mreže

Imamo li spremnost dobroga sijača?

Isus svakog od nas želi vidjeti u trećoj skupini onih koji će Njegovu Riječ u svom životu sijati na dobru, plodnu i navodnjenu zemlju i tek tada će Isus reći kako su Njegove Riječi urodile plodom i to, tridesetostruko, šezdesetostruko i stostruko. Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić.

/ sd

ČITANJA:

Heb 10,11-18

Ps 110,1.2.3.4

Mk 4,1-20

„Izađe sijač sijati!“ – Kaže Marko, Isus ponovno poče naučavati uz more, gdje k njemu zgrnu mnogi narod. Nije bilo druge, Isus uđe u lađu, sjede i s lađe poučavaše mnoštvo koje je ostalo na pučini, govoreći im u prispodobama i o mnogočemu. Isus u ono vrijeme pozivaše narod na slušanje, a danas i nas poziva riječima: “Poslušajte! Iziđe sijač sijati. I dok je sijao, poneko zrno pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Netko opet pade na kamenito tlo gdje nemaše dosta zemlje. Odmah izniknu, jer nemaše duboke zemlje. Ali kad ogranu sunce, izgorje i bez korijena osuši se. Netko opet pade u trnje i trnje ga uguši i ne donese ploda. Netko napokon pade u dobru zemlju i dade plod, razastre se i razmnoži te donese: jedno tridesetostruko, jedno šezdesetostruko, a jedno stostruko. I reče Isus okupljenima; „ Tko ima uši da čuje, neka čuje!“

Isus danas i nama priča ovu prispodobu i pita svakog pojedinačno, dijete moje razumiješ li me? Razumiješ li moje Riječi? Osjećaš li da te pozivam u liku Sijača? On očekuje od nas spremnost dobrog sijača. Govori, pripravite plodno tlo, plodnu njivu, za moje Riječi u kojima vam se objavljujem. Ne bacajte moju Riječi uz put koju u vas posijah, jer Sotona vreba na vas i želi omalovažiti u vama i ugrabiti od vas Riječi koje vam povjeravam.

Dječice moja, ne bacajte moju Riječ na kamenito tlo. Ne budite nestalni jer tada moje Riječi u vama neće imati korijenja. Ne budite površni, lakomi i ne primajte moju Riječ s površnom radošću, jer ta Riječ u vama neće imati ploda i biti ćete nestalni. Jer kada u vaš život dođu kušnje, nevolje i progonstvo zbog moje Riječi odmah ćete se sablazniti i nećete imati snage.

Ali ne budite niti oni koji moju Riječ bacaju u trnje. Jer zbog vremenitih briga, zavodljivosti, bogatstva i požuda ugušivat ćete moju Riječ i ona će u vama ostati bez ploda. Budite poslušni mojoj Riječi. Isus svakog od nas želi vidjeti u trećoj skupini onih koji će Njegovu Riječ u svom životu sijati na dobru, plodnu i navodnjenu zemlju i tek tada će Isus reći kako su Njegove Riječi urodile plodom i to, tridesetostruko, šezdesetostruko i stostruko.

Riječ je tajna, ali reče Isus: „ Tko ima uši neka čuje“! Zato nas i poziva danas govoreći nam: „Ovladajte mojom Riječju s preobraženim odnosom osjećaja do vrhunca ostvarenja zajedništva ljubavi, jer dragocjeni ste, otkupljeni ste i moja Riječ povezuje otkupljena stvorenja s Otkupiteljem, a otkupljenje je prožeto mojim Uskrsnućem – ovu su riječi koje nam Isus danas poručuje po biblijskim tekstovima avanđeliste Marka. U Isusovu Duhu vjerujemo u plodnost Vazmenog otajstva i na našem osobnom životnom putu dok susrećemo one koje nam šalje živeći život u izmjeni radosti i boli, padova i uskrsavanja. Amen!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja