Budi dio naše mreže

Imamo li povjerenja u Božje vodstvo?

Služenje ljudima bez unutarnje molitvene snage brzo se iscrpi. K tome, postoji i opasnost da se uspjesi djelovanja pripišu svojim vlastitim silama te izostane zahvalnost Gospodinu. Riječ Božju tumači s. Danijela Terezija od Sv. Obitelj (Licul), OCD

/ sd

ČITANJA:

Heb 13, 1-815-17. 20-21

Ps 23, 1-6

Mk 6, 30-34

Iz Evanđelja po Marku

“U ono vrijeme: Apostoli se skupiše oko Isusa i izvijestiše ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: »Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.« Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati mnogočemu.”

Hvaljen Isus i Marija, poštovani i dragi slušatelji emisije „U svjetlu Božje Riječi“! Pozdrav vam upućujem iz Karmela sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću. Kao što je Karmel mjesto neprekidnog traženja Boga u samoći, na koje i sada neodoljivo poziva sam Gospodin, tako današnji evanđeoski odlomak upravo govori o Isusovom pozivu apostolima na odlazak u osamu, na samotno mjesto.

Izvještaj Gospodinu o tome što su po njegovoj zapovijedi učinili već je početak predaha. Isus suosjeća s izmorenim apostolima koji ne uspijevaju naći miran kutak gdje će otpočinuti i okrijepiti se. Ovdje se ne radi samo o fizičkom odmoru i opuštanju već o promatranju do sad učinjenog, o skupljanju nove unutarnje snage, o razgovoru s Bogom. Riječ je zapravo o molitvi, o pravoj duhovnoj obnovi. Služenje ljudima bez unutarnje molitvene snage brzo se iscrpi. K tome, postoji i opasnost da se uspjesi djelovanja pripišu svojim vlastitim silama te izostane zahvalnost Gospodinu. Sv. Terezija Avilska, velika učiteljica naše karmelske duhovnosti, izvrsno definira: „Doista, molitva i nije drugo doli razgovarati prijateljski, često nasamo, s Onim za koga znamo da nas ljubi.“ Znamo da se Isus često povlačio u osamu, na prisni razgovor s Ocem, osobito u svim važnim trenutcima svog života i javnog djelovanja.

„Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu.“ No, nešto se neočekivano i neplanirano zbiva u pustome kraju na drugoj obali. Mnogi ih vidješe i prepoznaše te se iz svih gradova strčaše onamo. I što se događa? Kakva je Isusova reakcija? Sveti tekst navodi: „…vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira…“ Gospodinova reakcija je sažaljenje, opisano riječju koja izvorno, već u hebrejskom jeziku označava suosjećajnu, nježnu majčinsku utrobu. Iza ove riječi krije se Gospodinovo milosrđe, milosrđe samoga Boga utjelovljeno u čovjeku – Isusu. Ono je središte njegove osobe. Pred mnoštvom Isus je pun pastirskoga osjećaja, u njemu je sućut. Iz te sućuti, iz tog Isusova središta kreće pouka. Ista dirnutost, ista sućut je na djelu kad sluša svoje učenike i poziva ih na predah. Hoćemo li pogriješiti ako mislimo da se dobri Isus posvetio mnoštvu i tako učenike zaštitio u njihovu počinku?

Gospodine Isuse, milosrdni učitelju! U svetim trenutcima osame stojim pred Tvojim pogledom. Tebi je poznato sve što radim, znadeš moj trud, trenutke ushićenja zbog uspjeha, ali i moje klonuće i umor.

Što ću Ti reći o svojem dosadašnjem radu? Imam li snage u istini ga promotriti pred Tobom? Molim Te, udijeli mi zahvalnost za sve dobro što po meni činiš, a potakni me da popravim što nije bilo u skladu s Tvojom svetom voljom.

Ti me, Gospodine, poučavaš o važnosti počinka i o prikupljanju snaga. Koliko puta nisam znala iskoristiti te ponuđene, milosne trenutke osame i molitvenog predaha. Radila sam bez prestanka, gubeći vlastitu dušu. Molim Te, vrati me k sebi!

Ti si, Gospodine, dobri Pastir: milosrdan, sućutan. Čuvaš me poput najnježnije majke koja u utrobi štiti i hrani svoje dijete. Imam li povjerenja u Tvoje vodstvo? Koja je duboka nutarnja motivacija moga djelovanja? O, dobri moj Pastiru, udijeli mi da pronađem trenutke mira i u iskrenosti srca dadnem odgovor na ova pitanja.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja