Budi dio naše mreže

Gost: Tomislav Žigmanov

U srijedu 15. svibnja gost Žive veze je Tomislav Žigmanov rođen u Tavankutu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gdje je diplomirao na grupi filozofija. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva književnika Vojvodine i Hrvatskog filozofskog društva. Žigmanov se angažirao i politički, posebice u borbi za ravnopravni i dostojni status Hrvata u Vojvodini kao i u borbi protiv politike odnarođivanja bunjevačkih Hrvata. Zajedno s još nekim hrvatskim vojvođanskim intelektualcima pokrenuo je časopis Žig. Istovremeno je bio djelovao pri Otvorenom sveučilištu u Subotici, gdje je bio koordinatorom za razvitak civilnog društva. Zaslužan je za pokretanje programa Radija Subotice na hrvatskom jeziku te novinsko-izdavačke kuće vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatske riječi te projekta Leksikon podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca.

/ hkr

U svojim javnim i novinskim istupima Tomislav Žigmanov kritički se odnosi spram srbijanskih vlasti i njihove politike prema hrvatskoj manjini, ali i spram hrvatske državne politike prema Hrvatima u Srbiji. Direktor je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2009. do danas. Piše pjesme, refleksivnu prozu, eseje, znanstvene i filozofijske radove. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, mađarski, rumunjski, bugarski i rusinski jezik. Član je Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine. Predsjednik je Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije.

Urednica i voditeljica emisije Živa veza je profesorica Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

Ključne riječi:
mislav rubić Tuga Tarle Živa veza
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja