Budi dio naše mreže

Fra Vladimir Vidović: "Sedam godina nakon mog odlaska u redovništvo tata i ja smo se pomirili"

Emisija subotom u 16.15 sati donosi svjedočanstva Bogu posvećenih osoba o pozivu i poslanju. Svećenici, redovnici i redovnice govore što im znači njihovo zvanje i poslanje, koje su tjeskobe ali i radosti na tome putu, te što ima posebno u različitim granama pastoralnog rada. Emisiju uređuje i vodi Svjetlana Đuran.

/ ak

Rođen i odrastao u Slavoniji, živio je, kako sam kaže, u netipičnoj vjerničkoj obitelji. U crkvu je odlazio isključivo dok je bio kod bake u Slakovcima, i to tako da njegov otac to ne zna. Prekretnica se dogodila s Domovinskim ratom, kada obitelj gubi sve materijalno, odlazi u prognaništvo, ali zato na duhovnom planu dobiva jako puno – obitelj zajednički odlazi nedjeljom na misu, a djeca pristupaju sakramentima. Po povratku u Vinkovce fra Vladimir je započeo prijateljevati s franjevcima, s kojima je stvorio čvrste poveznice, ali kada je roditeljima rekao da i sam želi biti redovnik naišao je na protivljenje. Nastavio je srednjoškolsko obrazovanje, pa je zatim upisao pravni studij, koji je napustio. Jedno vrijeme je radio u obiteljskoj firmi, a mir je pronašao kada je Bogu rekao svoj ‘da’.

Shvatio sam da me Bog zove u nešto, ali imao sam milijun pitanja. Otišao sam na razgovor kod provincijala. No, obiteljsko protivljenje eskalira tjeranjem iz obiteljske kuće i sedam godina nisam razgovarao s ocem. Nisam pristupio obiteljskoj kući, on nije dolazio na zavjete, svećeničko ređenje, ništa. Bila je to s jedne strane velika patnja i žrtva, koju su najviše podnijele moja majka i sestre kako bih ja postao svećenik. Bilo je zaista svega, i poteškoća i nerazumijevanja. No, s druge strane osjećao sam radost, smirenost i sigurnost u srcu. Bog ti daje snage da ideš dalje i to je prekrasan moment.

Fra Vladimir u razgovoru navodi niz detalja iz svoga života koji pokazuju kako Bog sve vodi. Danas je u samostanu na zagrebačkom Svetom Duhu gdje je u otvorenosti prihvatio brojne službe, a jedna od njih je i ‘urednik Veritasa’. Koordinira i karitativne aktivnosti uz samostan na Svetom Duhu u kojem živi. Voditelj je Pučke kuhinje i ravnatelj Doma sv. Antuna. Novost je uključivanje u manifestaciju Advent u Zagrebu, gdje se kupnjom obroka pripravljenih u Pučkoj kuhinji, poput kobasica i sarmi, izravno pomaže njihovo djelovanje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja