Budi dio naše mreže

Evanđelje dana svjetionik je koji upozorava da bez dragoga Boga nema istinske humanosti

Danas se u Crkvi spominjemo Nevine dječice koja su svojom žrtvom obilježila Isusov dolazak na zemlju. Kralj Herod, iz straha da novorođeni Kralj ne ugrozi njegovu vladavinu, naredio je da se pobiju mala djeca do dvije godine starosti.

/ sd

Razmatranje na temelju misnih čitanja: 1Iv 1,5 – 2,2; Ps 124,2-5.7b-8; Mt 2,13-18; pripremio je karmelićanin o. Danijel Čolo.

Rimska vojska prodire u Palestinu otprilike šezdeset godina prije Isusova rođenja. Na lukav način Rimljani su postavili lokalne vladare, dali im povlastice i vlast onoliko dugo koliko su im lokalni vladari služili. Među njima se osobito isticao Herod Veliki, kralj Judeje. Bio je opak i pohotan čovjek spreman na bilo koji kompromis s Rimljanima samo da bi opstao na vlasti. Nije bio čovjek vjere, nego samodopadni diktator koji je nasiljem nametao red i određeni napredak. U bijesu, jer se osjetio izigranim od mudraca, daje pobiti malu djecu do dvije godine starosti, nadajući se tako da će ukloniti novorođenoga Kralja Izraela. Ubijanje djece u kolijevki okrutni je zločin protiv čovječnosti.

Kada je čovjek okrenut samo sebi, vrlo brzo zavladaju sve one kategorije koje možemo svesti na zajednički nazivnik, patološki egoizam. Takvoj kategoriji ljudi, drugi su samo konkurencija na bilo kojem životnom području. Dokle su god u poziciji da poštene ljude mogu marginalizirati, na nazovi, lijep način, to će činiti. Ukoliko vide da to ne prolazi, kadri su posegnuti i za raznim drugim i težim sredstvima kako bi maknuli poštena čovjeka samo da se održe na poziciji na kojoj jesu ili se žele podići ljestvicu više. Djeca su znak života, znak ne samo sadašnjosti, nego i budućnosti. I danas naš svijet poznaje mnoge Herode iz današnjega evanđelja koji žele zatrti život pojedinih ljudskih zajednica na vrlo perfidan način, i to ni manje ni više u ime ljudskih prava. Današnje evanđelje pokazuje kako se olako gaze ta ista prava u ime moći i osobnih ili zajedničkih interesa na uštrb slabih i nemoćnih. Ono što se u mnogočemu u modernome svijetu propagira kao pravo je zapravo najpodmukliji oblik služenja silama zla. Zatornici života i danas kruže ovim svijetom u nekoj svojoj viziji ljudskoga društva, a tu viziju grade na spirali zla. Nasilje nad nevinim ljudima, osobito djecom danas poprima globalni karakter. Pobačaji, eksperimentiranja nad embrijima dobivenim umjetnom oplodnjom udaraju na samo ljudsko dostojanstvo. Destabilizacije ljudskih zajednica u pojedinim državama tjeraju ljude na migracije ogromnih razmjera. Ostaju bez stoljetnih ognjišta u potrazi za kakvom takvom sigurnošću. Dolaze u krajeve koji su im strani. Domaći žitelji nerijetko ih primaju što dovodi do rastuće netrpeljivosti koja često eskalira nasiljem.

Evanđelje dana svjetionik je koji upozorava da bez dragoga Boga nema istinske humanosti. Tek u zajedništvu s Bogom otkrivamo svoju veličinu i dostojanstvo koje se razvija kroz djetinjstvo pa na dalje. Gospodin Isus ne ugrožava ničija prava niti vlast. Uzima dijete u naručje i na takav način tumači učenicima tko je najveći. Snaga dostojanstva ne proizlazi iz ljudske moći nego iz dimenzije služenja. Tko želi iskusiti ljepotu života i slobodu čovjeka neka zađe u Isusovo djetinjstvo. Istinska veličina čovjeka svoj začetak ima u malenosti.

Ključne riječi:
Evanđelje dana o. Danijel Čolo
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja