Budi dio naše mreže

NAGRADA Dobitnica „Brončanog mikrofona” HURiN-a

Dugogodišnja suradnica Hrvatskog katoličkog radija prof. dr. Agneza Szabo nagrađena je u kategoriji „Radijska dostignuća”.

/ hkr

Dugogodišnja suradnica Hrvatskog katoličkog radija prof. dr. sc. Agneza Szabo dobitnica je nagrade „Brončani mikrofon” koju joj je dodijelila Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN). Urednica rubrike „Hrvatski kutak za povijesni trenutak” i „Pape i Hrvati” u emisiji „Vremeplov”, dobila je nagradu u kategoriji „Radijska dostignuća”.

Nagradu je u ime prof. Agneze Szabo od ravnatelja Agencije za elektroničke medije Josipa Popovca preuzeo ravnatelj Hrvatskoga katoličkog radija mons. Fabijan Svalina. Prof. Szabo istaknula je da je za nju ova nagrada veliki poticaj da s još većim žarom ide na radio i sa svima sudjeluje u radu. “Ovu nagradu dijelim sa svima s kojima surađujem jer da nema vas ne bi bilo ni ove nagrade”, rekla je.

Mons. Fabijan Svalina preuzeo je nagradu u ime prof. dr. sc. Agneze Szabo

Gostujući u “Aktualnom” HKR-a u povodu dobivanja nagrade, prof. Szabo istaknula je kako se za hrvatsku baštinu zainteresirala još u djetinjstvu, a u njezinoj se obitelji mnogo razgovaralo o povijesti. Kao dvije posebne teme izdvojila je Austro-ugarsku monarhiju, za kojom je njezin otac jako žalio, te bana Josipa Jelačića.

“Isus radi sa mnom i da on sa mnom ne radi ne bih mogla”, kazala je prof. Agneza o tomu kako uspijeva uskladiti sve svoje aktivnosti. Prema poruci II. vatikanskog sabora, pokušavala je u svojem radu uvijek “pružiti ruke drugima i drugačijima i graditi mostove”. “Ako sam to barem nešto uspjela, nije moje nego Gospodinov dar i milost, i njemu hvala i svima onima koji su mi pružali ruke za suradnju”, zaključila je dr. Szabo, koja je svoj život posvetila očuvanju hrvatskoga identiteta.

Suradnju s HKR-om započela je 1998. surađujući s urednicom Snježanom Kirinić Grubić u emisiji “Povjestice”. Danas je vrlo zapažena njezina rubrika “Pape i Hrvati” u kojoj slušatelje upoznaje s odnosima Hrvata i Svete Stolice, koji su bili važni i prije nastanka Republike Hrvatske. Neke otkrivene podatke u tom području nije smjela “izgovarati u vrijeme komunističkog režima”, ali “došlo je vrijeme Katoličkog radija kad se to smije reći”, kazala je prof. Szabo. “Bez Svete Stolice teško bi se hrvatski narod održao”, pogotovo bez Ivana Pavla II., zaključila je.

Prof. dr. sc. Agneza Szabo – dobitnica nagrade HURiN-a

Dr. Szabo rođena je 1938. u Rezovcu kraj Virovitice. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu doktorirala je povijest 1983. Počasni doktorat Filozofskog fakulteta Družbe Isusove primila je 2013. Od osamostaljenja Hrvatske do 2000. bila je stručna savjetnica u Ministarstvu prosvjete i športa.

Trideset godina bila je kustosica te muzejska savjetnica u Muzeju grada Zagreba, suradnica u Zavodu za hrvatsku povijest Sveučilišta u Zagrebu te je surađivala na znanstvenom projektu za povijest humanističkih znanosti HAZU-a. Autorica je deset monografija povijesne tematike te je uredila devet knjiga.

Često je surađivala s medijima kako bi povijesne činjenice učinila dostupnim širem krugu ljudi. Uz brojne službe i funkcije koje je obnašala, Dr. Szabo je dobitnica niza nagrada i odličja, među kojima se ističu Akademijina nagrada “Josip Juraj Strossmayer” iz područja humanističkih znanosti te državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja