Budi dio naše mreže

Dajmo se prosvijetliti Svjetlosti istinskoj!

Današnja čitanja pozivaju nas na spremnost zaplivati i zaroniti u bogatstvo Nazarećanina, kako bismo pronašli život u izobilju kroz molitvu, čitanje i slušanje Riječi Božje i primanje božanskog života kroz sakramente kao velike kanale Božjeg života. Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić.

/ sd

ČITANJA:

Mal 3,1-4

Ps 24

Heb 2,14-18

Lk 2,22-40

Sv. Augustin kaže ‘Vjeruj da bi razumio’, a sv. Toma Akvinski ‘Razumij da bi bolje vjerovao’. Danas slavimo Svijećnicu – blagdan Prikazanja Gospodinovog. ‘Svjetlost istinska koja prosvjetljuje svakog čovjeka koji dolazi na ovaj svijet, došla je. Svi se dakle, braćo, dajmo prosvijetliti, svi obasjati.’ (iz govora sv. Sofronija biskupa).

Mariju je sam Bog od vječnosti odabrao biti Majkom njegova Sinu, a za ispunjenje toga poslanja bila je bezgrješno začeta. To je događaj koji joj obznani Gospodin, kako nam danas donosi Luka u svom evanđelju u 2. poglavlju, 15. retku. I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. A Marija se sva predaje osobi Isusa, svoga Sina. Šimun primi dijete u naručje i, zahvaljujući, blagoslovi Boga.

Marija je svom dušom prigrlila božansku spasiteljsku volju. Povjerovala je na riječ anđela i puno molila. Vjerovala je da je to velikodušni dar Oca. Poklonila se biću, rođenjem Isusa u krilu svoje dubine. Isusova je Majka i nova Eva, što znači ‘Majka živih’, a za naše potrebe ona moli Sina kojega prikazuje Bogu u hramu.

Po današnjim biblijskim čitanjima osjećamo kako i nas Isus danas poziva na ideale koji su snaga u životu i s pomoću kojih ćemo se uspinjati prema visinama i vrijednostima života sve dublje dok ne uđemo u korablju Crkve. Današnja čitanja pozivaju nas na spremnost zaplivati i zaroniti u bogatstvo Nazarećanina, kako bismo pronašli život u izobilju kroz molitvu, čitanje i slušanje Riječi Božje i primanje božanskog života kroz sakramente kao velike kanale Božjeg života. Jer naša budućnost, naše novo rođenje tako nam je blizu, ali samo u suradnji s Ocem, Sinom i Duhom Svetim.

A sv. Ćiril Jeruzalemski kaže: ‘Stvaran i istinski život jest Otac koji, po Sinu u Duhu Svetome, na sve nas kao iz izvora izlijeva nebeske darove. Po njegovoj su dobroti i nama uistinu obećana dobra vječnoga života’. Tako neka bude. Amen! Aleluja!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja