Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 8:10 Zbog gradnje hidroelektrane potapaju se sela, crkve i groblja; ima li boljeg rješenja za proizvodnju električne energije?

Na redovitom jesenskom susretu svećenika Gospićko-senjske biskupije župnik iz Kosinja vlč. Pero Jurčević iznio je svoju tjeskobu zbog patnji stanovništva Gornjeg Kosinja. Naime, od njih se traži da napuste svoja ognjišta da bi se to selo, iznimno bogate povijesti i kulture, potopilo za potrebe proizvodnje električne energije. Riječ je o projektu hidroenergetskog sustava (HES) Kosinje čiji je investitor HEP, a koji je proglašen strateškim projektom RH-a i zbog kojeg stanovnici Gornjeg Kosinja, Mlakve i dijela Bakovca imaju dvije godine za iseljenje jer će 2024. njihove kuće prekriti akumulacijsko jezero. Projekt već godinama izaziva kontroverze i burne reakcije ekoloških aktivista, tamošnjeg stanovništva te nailazi na kritike dijela energetskih stručnjaka koji smatraju da taj projekt nije samo ekološka prijetnja za cijeli kraj nego da njegovanje zastarjelih modela s velikim hidroelektranama jasno signalizira da Hrvatska odustaje od alternativnih izvora energije. O tom kontroverznom projektu u Argumentima u četvrtak 21. listopada razgovarat ćemo sa župnikom Kosinja vlč. Perom Jurčevićem, doc. dr. Robertom Pašičkom s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu i stručnjakom Programa UN-a za razvoj te dipl. iur. Željkom Leljak Gracin, voditeljicom Programa prava okoliša Zelene akcije.

/ hkr

Emisiju možete pratiti izravno u programu Hrvatskoga katoličkog radija, te se u nju uključiti svojim komentarima SMS-om na 099 460 99 88.

Dostupan je i video stream na Facebook HKR-a i video na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Video snimka emisije emitira se u programu šest televizija: Z1 (Zagreb), VTV (Varaždin), Plava televizija, Slavonskobrodska televizija, RTV Herceg Bosne i TV Jadran.

Ključne riječi:
Argumenti
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja