Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 8:10 Što donose nove izmjene Zakona za udomiteljstvu?

Domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi su prepuni. Nakon tragičnog slučaja u Pagu i smrti djevojčice u Novoj Gradišci, povećan je pritisak cenatara za socijalnu skrb za hitan smještaj djece i izdvajanje iz problematičnih obitelji. Djeca na kraju završavaju u domovima u kojima predugo borave zbog slabo razvijenog udomiteljstva u Hrvatskoj i kompliciranog i dugotrajnog postupka posvajanja. S obzirom da je boravak u domovima najlošija solucija za djecu, a udomitelja ima premalo, u Argumentima ćemo govoriti što za udomitelje znače nove izmjene Zakona o udomiteljstvu koji je u sklopu paketa zakona reforme sustava socijalne skrbi trenutno u saborskoj proceduri. Udomitelji niz godina upozoravaju na niz problema s kojima se u praksi susreću te premalim naknadama koje dobivaju za udomljenu djecu. Jesu li prihvaćeni glavni zahtjevi udomitelja, zašto je udomiteljstvo tako slabo razvijeno u Hrvatskoj, može li se i Crkva više angažirati u poticanju udomiteljstva među vjerničkom populacijom? Na ta i niz drugih pitanja pokušat će odgovoriti ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić te dugogodišnja udomiteljica i predsjednica varaždinska udruge udomitelja "Zipka" Bernarda Nada Furjan.

/ ddo

Emisiju možete pratiti izravno u programu Hrvatskoga katoličkog radija, te se u nju uključiti svojim komentarima SMS-om na 099 460 99 88.

Dostupan je i video stream na Facebook HKR-a i video na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Video snimka emisije emitira se u programu šest televizija: Z1 (Zagreb), VTV (Varaždin), Plava televizija, Slavonskobrodska televizija, RTV Herceg Bosne i TV Jadran.

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja