Budi dio naše mreže

Bratska opomena

"Da bi se nekoga s ljubavlju opomenulo, potrebno je da tu osobu doživljavamo kao brata, odnosno kao sestru. Ako nam nije stalo do osobe, onda joj nećemo htjeti dobro niti ćemo je opominjati da prihvaća dobro i izbjegava zlo. Zato je izostanak bratske opomene u našim zajednicama znak što nas upozorava da se upitamo je li izostala i ljubav u našim zajednicama."

/ tp

Autor: Nikola Kuzmičić

Jučer je započela ovogodišnja korizma. Evanđeoski odlomak, što se čita na Pepelnicu, potiče nas na kršćansko shvaćanje i življenje vrlina. Zato smatram da je dobro tijekom ovoga tjedna progovoriti o zaboravljenim vrlinama u Katoličkoj Crkvi. Danas svoje misli usmjeravamo bratskoj opomeni.

Pojam bratske opomene sastavljen je od dvije riječi. I, kao što su i poredane u izrazu, tako jedna drugoj prethode u shvaćanju i djelovanju. Da bi se nekoga s ljubavlju opomenulo, potrebno je da tu osobu doživljavamo kao brata, odnosno kao sestru. Ako nam nije stalo do osobe, onda joj nećemo htjeti dobro niti ćemo je opominjati da prihvaća dobro i izbjegava zlo. Zato je izostanak bratske opomene u našim zajednicama znak što nas upozorava da se upitamo je li izostala i ljubav u našim zajednicama.

Kršćanska vjera je osobni odgovor na Božji milosni poziv i izabranje. No svoju vjeru ne živimo sami. Kršćanska vjera se nužno živi u zajednici. Mi kršćani smo usmjereni jedni na druge. Zato je za nas kršćane neprihvatljivo izdvajanje iz zajednice. Kršćani su nasljedovatelji Krista koji se pokazao zainteresiran za čovjeka. I mi moramo živjeti zainteresiranost za čovjeka. Radost i nada, žalost i tjeskoba svakog čovjeka nalazi odjeka u našem srcu. Doživljavamo se usko povezani sa svakim čovjekom.

Ako je doista tako, i ako smo pozvani biti sol zemlje i svjetlost svijeta, kako nam se moglo dogoditi da smo usput zaboravili pokazivati brigu za dobro braće i sestara koji u Krista vjeruju? Kako nam se moglo dogoditi da smo zanemarili bratsku opomenu? Bratska opomena nije nepristojno zabadanje nosa u tuđa posla ili oduzimanje prava nekome na njegov dobar glas. Bratska opomena nije sredstvo da pokažemo kako smo bolji od drugih niti povod za razračunavanje s drugim ljudima. Bratska opomena uvijek je plod ljubavi i znak da nam je do nekoga stalo. Nije nam stalo do istine, pravde i reda, nego nam je stalo do konkretnog čovjeka. Stalo nam je do njegova dobra i do toga da bude što savršeniji.

Kao što je ljubav nužna kod opominjanja, tako je neizostavna i kod primanja opomene. Nemoguće je ponizno primiti i ozbiljno shvatiti opomenu ako u nama nema ljubavi i povjerenja. Stoga je potrebno podjednako sebe odgajati i za davanje bratske opomene i za njeno primanje.

Problem je u činjenici da naša grijehom ranjena narav neprestano traži opravdanje i krivnju prebacuje na drugoga. Mi koji u Krista vjerujemo, koji smo svjesni otkupljenja i živimo sakramentalnu milost, pozvani smo biti promjena u svijetu. Pozvani smo stvoriti novi odnos među ljudima. Odnos u kojemu nećemo htjeti biti bolji od drugih, nego bolji zajedno s drugima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja