Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 8:10 Tko je kriv za egzodus Hrvata iz Hrvatske i porazne demografske trendove?

Dan prije 30. obljetnice međunarodnog priznanja, Državni zavod za statistiku objavio je rezultate popisa stanovništva iz 2021. godine prema kojem nas ima 900 tisuća manje nego 1991. te gotovo 400 tisuća manje nego 2011. godine. Dakle, tu veliku obljetnicu Hrvatska nije mogla dočekati s poraznijim rezultatima. Komentirajući takav gubitak stanovništva premijer Andrej Plenković za to je okrivio 'zapadni način života' što je rezultiralo niskom stopom nataliteta te ulazak Hrvatske u EU i otvaranje tržišta rada što je potaknulo iseljavanje Hrvata u potrazi za boljim životom. Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je pak da nije vrijeme za 'moralnu paniku' te da vladajući na čelu s premijerom Plenkovićem nisu krivi što nestajemo nego da je jednostavno 'takvo vrijeme'. Je li to baš tako, što je država mogla i mora učiniti kako bi preokrenula negativne demografske trendove i egzodus iz Hrvatske pokušat će odgovoriti demograf Marin Strmota, politički analitičar Ivica Granić i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, dr. Tomislav Markić. Telefonski u emisiju uključit će se osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

/ ddo

Emisiju možete pratiti izravno u programu Hrvatskoga katoličkog radija, te se u nju uključiti svojim komentarima SMS-om na 099 460 99 88.

Dostupan je i video stream na Facebook HKR-a i video na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Video snimka emisije emitira se u programu šest televizija: Z1 (Zagreb), VTV (Varaždin), Plava televizija, Slavonskobrodska televizija, RTV Herceg Bosne i TV Jadran.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja